Одабрано Свијет

Times: Влада Терезе Меј разрађује нове мере против непријатељских држава у духу хладног рата

ЛИСТ НАВОДИ ДА У БРИТАНИЈИ ДАНАС ДЕЛУЈЕ ВИШЕ СТРАНИХ ОБАВЕШТАЈАЦА НЕГО У ЈЕКУ ХЛАДНОГ РАТА
  • Као „непријатељске државе“ се апострофирају Русија и Кина, а једна од мера предвиђа доношење закона о шпијунажи ради отркривања „страних шпијуна у банкама и компанијама Велике Британије“
  • Лондон се спрема и за протеривање сарадника кинеске корпорације Huawei који у Британији раде на мобилној вези пете генерације – свих који буду осумњичени да раде за кинеску шпијунажу

ВЛАДА Велике Британије разрађује пакет мера у духу новог хладног рата за супротстављање „непријатељским државама“ – објавио је The Sunday Times.

Лондонски лист открива и да чланови британског кабинета имају намеру да промене правила функционисања Дома лородова (горњег дома британског парламента) како би сви његови чланови били приморани да „потпуно открију све своје активе повезане са Русијом и Кином“.

Једна од мера предвиђа и доношење закона о шпијунажи који треба да помогне да се отркрију „страни шпијуни у банкама и компанијама Велике Британије“.

Times наводи и да ће се убрзо појавити измене и допуне у неколико закона које ће „олакшати протеривање из земље сарадника страних обавештајних служби, чак и ако се у Уједињеном Краљевству налазе потпуно легално“.

Лист наводи да у Великој Британији данас делује више страних обавештајаца него у јеку Хладног рата.

Једна од мера наводно предвиђа протеривање сарадника кинеске корпорације Huawei који у Британији раде на мобилној вези пете генерације – свих који буду осумњичени да раде за кинеску шпијунажу.

Заменик министра спољних послова Велике Британије за питања безбедности Бен Волес рекао је The Sunday Times да ће наведена измена правила у раду Дома лордова обезбедити „транспарентност политичког система“ и допринети „заштити британске демократије од хибридних напада непријатељских држава“.

Волес је на овај начин прокоментарисао истрагу која је показала да седам чланова Дома лордова има пословне везе са Русијом.

Иста истрага је показала да су неки од њих јавно подржавали Москву.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/times-vlada-tereze-mej-razradjuje-nove-mere-protiv-neprijateljskih-drzava-u-duhu-hladnog-rata

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар