Одабрано Свијет

Украјина добија 47. пакет војне помоћи, али ни он неће преокренути ток рата

АМЕРИЧКИ ТЕНКОВИ „АБРАМС“ ГОРЕЋЕ ПОПУТ НЕМАЧКИХ „ЛЕОПАРДА“ И БРИТАНСКИХ „ЧЕЛЕНЏЕРА“
  • Кијев ће наредних дана добити ракете AIM-9М, које могу да користе противваздушни системи NASAMS; противваздушне ракетне системе кратког домета Avenger; муницију за вишецевне ракетне системе HIMARS; гранате од 155 мм, укључујући касетне; гранате од 105 мм; преносне противтенковске ракетне системе TOW, Jawelin и бацаче граната АТ-4. Такође, у Украјину ће стићи митраљези за борбу против беспилотних летелица
  • Московски војни експерт Иља КРАМЊИК: У пакету нема артиљеријских система, ни инжењеријске опреме која би могла да прави пролазе у минским пољима. Можемо закључити да се НАТО већ помирио са идејом да је контраофанзива без перспективе, а у Вашингтону очигледно још нису одлучили шта даље“

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден одобрио је нови пакет војне помоћи Украјини у вредности од 325 милиона долара, саопштио је Пентагон.

То је већ 47-ми пакет војне помоћи Кијеву, а укључује нову количину ПВО-пројектила, касетну муницију, артиљеријско и противтенковско оружје.

Кијев ће добити ракете AIM-9М, које могу да користе противваздушни системи NASAMS; противваздушне ракетне системе кратког домета Avenger; муницију за вишецевне ракетне системе HIMARS; гранате од 155 мм, укључујући касетне; гранате од 105 мм; преносне противтенковске ракетне системе TOW, Jawelin и бацаче граната АТ-4.

Такође, у Украјину ће стићи митраљези за борбу против беспилотних летелица, 59 лаких тактичких возила и преко три милиона метака за стрељачко оружје.

Бајден је обећао да ће први тенкови Абрамс бити испоручени Украјини већ следеће недеље. Одмах „више од 10“, иако је раније обећао 31.

У пакету нема ракета дугог домета ATACMS, на које су Зеленски и његови генерали рачунали.

Московски војни експерт Иља Крамњик сматра да ни овај пакет војне помоћи неће моћи да обезбеди успех Оружаним снагама Украјине. Посебно указује да у пакету нема артиљеријских система, ни инжењеријске опреме која би могла да прави пролазе у минским пољима.

„Можемо закључити да се НАТО већ помирио са идејом да је украјинска контраофанзива без перспективе, а у Вашингтону очигледно још нису одлучили шта даље“.

Крамњик поводом доласка у Украјина Абрамса указује:

„Свима је савршено јасно да у биткама какве се воде у Украјини, одређену улогу могу играти стотине тенкова, а десетак – чак ни свих тридесет одједном – неће ништа променити. Абрамси се суштински не разликују од онога што је Украјини већ испоручено. Њих, као и сваки други тенк, могу уништити противтенковском ракетом, а могу експлодирати на противтенковској мини. У Украјини још нема тенковских дуела. Тамо се боре војске, а не тенкови са тенковима. Једина предност за украјинске посаде је већа вероватноћа да ће у Абрамсу након поготка преживети. У тим тенковима су потпуно раздвојене посада и депо за гранате“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар