Вијести РС и матица

Гојковић предложила формирање комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999.

НА ЧЕЛУ ЋЕ ЈОЈ БИТИ ДАРКО ЛАКЕТИЋ, А ПРЕЛИМИНАРНИ ИЗВЈЕШТАЈ ТРЕБА ДА ПОДНЕСЕ КРАЈЕМ 2020.
  • Лакетић већ разговарао са предсједником сличне италијанске комисије која је истраживала утицај боравка италијанских војника у мисијама у земљама које су бомбардоване осиромашеним уранијумом на пораст обољевања и смртности

ПРЕДСЈЕДНИЦА Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је предала у скупштинску процедуру Приједлог одлуке о образовању комисије за истрагу посљедица НАТО бомбардовања 1999. године на здравље грађана и утицај на животну средину, са посебним освртом на посљедице изазване употребом пројектила са осиромашеним уранијумом.

„Главни задатак ове комисије је да утврди узрочно-последичну везу између бомбардовања и великог број различитих тешких обољења који се јављају код грађана. Важно је да се открије узрочно-последична веза између бруталног бомбардовања и пораста малигних обољења“, рекла је она.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Маја Гојковић је рекла да ту комисију треба да чине посланици а да је она предложила да на челу комисије буде предсједник Одбора за здравље и породицу Дарко Лакетић.

Рок за први прелиминарни извештај комисије је крај 2020. године, а имаће обавезу да на сваких шест мјесеци обавијести парламент о радњама које је предузела и резултатима.

„Овде нема политике, јер је ово у интересу сваког грађанина. Нема ни оптужбе, јер нама је циљ да дођемо до истине због грађана Србије“, рекла је она.

Предсједница парламента је рекла да је предвиђено да у раду комисије учествују у научне и стручне установе и све особе које могу да помогну раду комисије.

Лакетић је већ и разговарао са предсједником сличне италијанске комисије која је истраживала утицај боравка италијанских војника у мисијама у земљама које су бомбардоване осиромашеним уранијумом на пораст обољевања и смртности.

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар