Вјере

Абазовић објавио да је његова влада усвојила приједлог Темељног уговора са СПЦ

КОЧНИЧАРИ БИЛИ МИНИСТРИ РАНКО КРИВОКАПИЋ И РАШКО КОЊЕВИЋ – БИВШИ ЂУКАНОВИЋЕВИ ПАРТНЕРИ
  • Дритан АБАЗОВИЋ: Нисам погазио обећање да ћемо текст усвојити двотрећинском већином. Сједници присуствује 18 министара, од којих је 13 било за предложени Темељни уговор… Да ли ће ово значити ускраћивање подршке у парламенту – видјећемо. Они који руше владу, подијелиће одговорност за политичку и сваку економску нестабилност која очекује Црну Гору на јесен
  • Рашко КОЊЕВИЋ: Назив Темељни уговор се користио једино приликом закључивања са споразума Ватиканом, док је са осталим вјерским заједницама склапан само уговор. Треба размислити о називу уговора. Хрватска је са СПЦ склопила Уговор о питањима од заједничког интереса, што је у сагласности са њиховим законом о вјероисповијести, који је исти у Црној Гори
  • Ранко КРИВОКАПИЋ: Овој вјерској заједници сједиште је ван Црне Горе и тиме имамо елемент иностранства. Желим да уговорна страна буде са територије Црне Горе. Ову владу руши руска политика
  • Владимир ЈОКОВИЋ: СНП је уласком у ову владу нанио највише штете себи, али не хаје за своју штету због потребе да се донесу важне одлуке. Овај уговор исправља неправду, јер са највећом вјерском заједницом до сада није потписан споразум

ВЛАДА Црне Горе, како је констатовао премијер Дритан Абазовић, усвојила је приједлог Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ), а сједницу је обиљежила полемика премијера Абазовића и министра, лидера СДП-а Рашка Коњевића, који је најавио подношење захтјева за рушење владе, уколико приједлог буде усвојен.

Сједници је присуствовало 18 министара, од којих је 13 било за предложени Темељни уговор, што је Абазовић оцијенио као квалификовану већину од присутних чланова владе, која је, како је раније обећао, потребна за усвајање било ког документа од националног значаја.

Међутим, министри унутрашњих и спољних послова, обојица из СДП Коњевић и Ранко Кривокапић, тврде да је Абазовић погазио обећање и да двотрећинске већине у корист Уговора није било, јер је, како сматрају, потребно присуство свих министара, њих 21, да би било квалификоване већине од 14 чланова владе.

Абазовић је, међутим, остао при своме и рекао да ће ако буде потребно поновити гласање о Темељном уговору на сљедећој, или на електронској седници.

Претходно је Коњевић рекао да је актуелна влада, ако усвоји овакав текст Темељног уговора, изгубила већину и легитимитет, а формално ће, каже, након консултација, бити поднијет и захтјев за скраћење њеног мандата.

Коњевић је рекао и да су по политичком виђењу његове странке „колеге из Демократског фронта политички експонент руског политичког утицаја“, које је влада постављала на одговорне функције.

– Влада улази у озбиљну кризу, а ви као премијер губите подршку парламентарне већине која вас је изабрала – рекао је Коњевић.

Абазовић је на пријетњу Коњевића одговорио да није дошао на чело владе да буде нечија икебана, нити да га неко уцјењује, „посебно не људи против којих се политички и правно бори“.

– Да ли ће ово значити ускраћивање подршке у парламенту – видјећемо. Кључно је да неће бити ускраћена подршка рационалних људи, а то је велика већина грађана Црне Горе – подвукао је он.

Абазовић је рекао и да разумије политички наратив Коњевића, али да постављање ултиматума не води нигдје, јер ће сутра неко други доћи са новим захтјевима.

Абазовић је рекао да ће они који руше владу, подијелити одговорност за политичку нестабилност, и сваку економску нестабилност која очекује Црну Гору на јесен.

– Ако не буде друге варијанте, ићи ћемо на изборе. Немојте да правимо ситуацију у којој би се подразумијевало оцјењивање премијера и да мислите да бих се ја колебао. Не колебам се ниједне секунде, као ни за једну своју политичку одлуку – рекао је он.

Казао је да обарање владе одговара одређеним структурама које, каже, имају везу са „одређеним структурама које се не радују правди у Црној Гори“, а које имају везе са недавним акцијама за разбијање шверца цигарета.

– Они се не боре за СДП, ДПС, УРУ, ДФ, већ само користе неке људе и теме да би се вратили у финансијско седло. Мало овдје има везе са црквом, а најмање са вјерницима – подвукао је он додајући да је то само покушај тих структура да им се врати бизнис са приходима од 500 милиона годишње.

Абазовић је казао и да је имао најчаснију намјеру да се православци у Црној Гори помире и да се иде напријед према ЕУ.

– Нисам молио за добијање подршке мањинске владе, па нећу ни за њен опстанак – поновио је он.

Абазовић је рекао да у вези са Темељним уговором са СПЦ никада није могао да схвати око чега се људи расправљају.

Абазовић је у дискусији рекао да он тежи Црној Гори помирења, јер једино таква може да опстане и постане члан ЕУ – грађанска Црна Гора, мала територијално, али велика за све.

– Ова сједница је побједа Црне Горе, када људи различитог политичког спектра на коректан начин, уз међусобно уважавање, воде дијалог. Живим за дан када за 6. јануар неће бити ограде, већ ће грађани једни другима честитати, а вјерујем да такви акти томе доприносе – увјерен је Абазовић.

Он је казао да је „држава спремна и да са ЦПЦ оствари споразумни однос“.

Током дискусије, Коњевић је изнио и тврдњу да Темељни уговор са СПЦ није у сагласности са Уставом и законима Црне Горе, позивајући се на примједбе невладине организације Акције за људска права.

– Назив Темељни уговор се користио једино приликом закључивања са споразума Ватиканом, који је држава ратификовала, док је са осталим вјерским заједницама склапан само уговор – рекао је Коњевић.

Додао је да је Темељни уговор са Римокатоличком црквом међународно-правни уговор, јер је потписан са Ватиканом, а ратификовала га је Скупштина Црне Горе.

Затражио је да се размисли о називу уговора, наводећи да је Хрватска са СПЦ склопила споразум са називом Уговор о питањима од заједничког интереса, што је у сагласности са њиховим законом о вјероисповијести, који је, каже, исти у Црној Гори.

Додао је да се у тексту позива на канонско право, што му смета јер је, каже, Црна Гора држава свих грађана, вјерника различитих вјера и невјерника.

Казао је да нема ништа против склапања уговора са вјерским заједницама, подсјећајући да то до сада није учињено са двије цркве, а то су, каже, СПЦ и ЦПЦ.

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је партиципирају, а сви они су, каже, имали различите циљеве и приоритете.

– Српска народна партија је као један од приоритета нагласила овај уговор, знали смо то. Нисам ни размишљао да треба да их гледамо у очи и да их преваримо, него да и ово питање рјешавамо као и сва друга – рекао је Аџић.

Министар спољних послова Ранко Кривокапић рекао је да је проблем што уговор има „елемент иностранства“.

– Мислио сам да смо се министар правде и ја усагласили, не преговара се са СПЦ већ са четири епархије у Црној Гори, а оне могу да овласте било кога да потпише споразум. Овој вјерској заједници је сједиште ван Црне Горе и тиме имамо елемент иностранства – нагласио је он и додао да жели да уговорна страна буде са територије Црне Горе, јер би тиме све било „правно чисто“.

Казао је да је преамбула написана тако као да се пишу технички елементи уговора, као да се документ не склапа са неким ко је ван Црне Горе, па уговор добија карактеристику међународног, тврдећи да преамбула има „уставни карактер“.

Он је, такође, оцијенио да ову владу руши руска политика.

Министар финансија Александар Дамјановић, из редова Српске народне партије (СНП), истакао је да се ради о питању уговора две стране, које су направиле компромис и да је оно беспотребно политизовано.

Потпредсједник владе за економски систем и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић указао је да је СНП уласком у ову владу нанио највише штете себи, али не хаје за своју штету због потребе да се донесу важне одлуке.

– Овај уговор исправља неправду, јер са највећом вјерском заједницом до сада није потписан споразум. Мислим да ће ово бити искорак. Више штете бисмо нанијели влади, ако бисмо одложили то питање -, рекао је он.

Министар за људска и мањинска права Фатмир Гјека рекао је да се оваквим уговором послије неколико година СПЦ ставља у правни оквир и да му је драго што је чуо да постоји спремност да се овакав споразум потпише и са ЦПЦ.

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић рекао је да је задовољан данашњом дискусијом, да су министри међусобним односом и разговором показали више од неких очекивања, али да је потребно да се фокус помјери на животне теме.

– Имамо много проблема, да видимо шта ћемо са радницима Жељезаре, шта ћемо на јесен са енергетским проблемима, да се окренемо туристичкој сезони, јер је успјешна сезона гарант сигурне јесени и зиме – рекао је Ђуровић.

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије изјавио је 30. јуна послије састанка са Абазовићем у Београду да су постигнути договор и сагласност око Темељног уговора СПЦ и Владе Црне Горе, да је текст усаглашен и да сада треба да прође кроз Синод СПЦ и буде потврђен, након чега ће бити договорен датум потписивања.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар