Вјере Одабрано

Јоаникије: Ђукановић је поводом Цркве већ више пута прекршио Устав Црне Горе

„ВЈЕРУЈЕМ ДА ЋЕ СЕ НАРОД ПОКАЈАТИ И НА РАМЕНИМА НА ЛОВЋЕН ИЗНИЈЕТИ КАМЕЊЕ ЗА ЊЕГОШЕВУ КАПЕЛУ“
  • „У Митрополији никада није било ријечи о њеном одвајању од Српске православне цркве, већ су то очекивали људи из власти. Не може Митрополија да обрише своју историју, свој идентитет, вјековни светосавски, хришћански. Дакле, ја као митрополит дужан сам да његујем јединство Цркве и да поштујем канонску јурисдикцију“

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије истакао је да Митрополија црногорско-приморска има јасан континуитет – историјски, правни и имовински, да непрестано функционише 800 година, под различитим називима.

Митрополит је рекао да је предсједник државе Мило Ђукановић по питању вјере и послова Цркве већ много пута до сада прекшио Устав Црне Горе и најгрубље се умијешао као политичар, те истакао да Црква мора да се брани ако се политика на најгрубљи начин мијеша у црквене послове и покушава да спречи вјерски обред и вјерске послове.

„Ми нисмо инсталација никакве политике, већ институција коју је установио Господ Исус Христос, а у организационом смислу Свети Сава“, рекао је митрополит Јоаникије за Радио-телевизију Црне Горе.

Владика је истакао да у Митрополији никада није било ријечи о њеном одвајању од Српске православне цркве, већ да су то очекивали људи из власти.

„Не може Митрополија да обрише своју историју, свој идентитет, вјековни светосавски, хришћански. Дакле, ја као митрополит и сваки митрополит, дужан је да његује јединство Цркве и да поштује канонску јурисдикцију“, поручио је митрополит Јоаникије.

Митрополит је, између осталог, рекао да је капела на Ловћену насилно срушена и да је угрожен аманет и дјело Његошево, те да вјерује да ће се народ покајати и на својим раменима изнијети камење на врх Ловћена и вратити капелу.

„Кад будемо враћали капелу на Ловћену, враћаћемо је само у функцији измирења Црне Горе и Црногораца“, нагласио је митрополит и додао да се капела на небо вазнијела и на небу постоји.

Према његовим ријечима, капела је као оно зрно пшенице које умире али рађа стоструко.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар