Вјере

Јоаникије: Тражимо да СПЦ „темељним уговором добије оно што су већ добили католици и муслимани

КРИВОКАПИЋ ОТКРИО ДА ЈЕ НАЦРТ ТЕМЕЉНОГ УГОВОРА 29. АПРИЛА ПРЕДАТ ЊЕГОВОЈ ВЛАДИ
  • Нагласио да је текст уговора „још у радној верзији“, а Влада Црне Горе има право на примједбе и поправке и да тек треба да га потпише

ЕПИСКОП будимљанско никшићки и администратор Митрополије црногорскоприморске, Јоаникије рекао је да за сада располаже само нацртом темељног уговора који треба да потпишу Српска православна црква (СПЦ) и Влада Црне Горе, те да о том акту сад треба да се изјасни Влада те земље.

Она треба да се изјасни, има право да да неке примедбе, да нешто поправи, да нешто прихвати, и ту ће се, надам се, руководити оним начелима која су фиксирана у Уставу и законима Црне Горе, посебно у Закону о слободи вероисповијести. Дакле, то је све још увек у радној верзији“, рекао је Јоаникије.

Патријарх СПЦ Порфирије саопштио је да је садржај Темељног уговора усаглашен и да је преостало само његово потписивање.

Јоаникије је у интервјуу за Радио Светигора истакао да за њега и Цркву ниједан документ не постоји у правном смислу док га не потпишу обе стране и не овјере печатом.

Према његовим ријечима, у уговору не смије да буде ништа што је у несагласности са Уставом Црне Горе и са њеним законодавоством.

Ми смо све вријеме говорили, и то смо посвједочили у нашој борби за измјену првобитног дискриминаторног закона, да не тражимо ништа више, али и ништа мање него што су добиле остале историјске вјере у Црној Гори“, нагласио је он.

Премијер Здравко Кривокапић је саопштио 29. априла да је нацрт уговора предат Влади.

Медији су објавили да је текст уговора, наводно још 11. априла, предат премијеру Кривокапићу, након што је Синод Српске православне цркве измјенио првобитну верзију текста коју је урадила Влада Црне Горе.

Црногорска опозиција захтјева да јавност буде упозната са садржајем документа прије потписивања, сумњајући да би њиме могли бити угрожени национални и државни интереси.

И партија УРА, потпредсједника владе Дритана Абазовића, затражила је да тај документ прије потписивања буде представљен јавности.

Незадовољна Законом о слободи вјероисповијести, који је Скупштина Црне Горе усвојила крајем 2019, СПЦ је покренула вишемјесечне масовне протестне литије, које је подржавала већина странака садашње власти.

Након формирања Владе, нове власти су промијениле спорни закон.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар