Вјере Главно

Патријарх Порфирије: Православни Срби живе у Сарајеву најмање од 14. века

ПОГЛАВАР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ БЕСЈЕДИО У САРАЈЕВСКОЈ САБОРНОЈ ЦРКВИ
  • Као они који верујемо у Бога, треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуство и љубав што је – нагласио је – много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога
  • Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије рекао је у бесједи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. вијека и моле се Богу о чему свједочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

– На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вера, које све потичу из истог корена – стваралачке љубави своје, рекао је српски патријарх.

Препознавајући свој идентитет и различитост, он је навео да то није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

– Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који верујемо у Бога, треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога – истакао је партијарх Порфирије.

Према његовим ријечима, треба оставити високе и високопарне ријечи и свјетске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вјере у Бога.

– Нема те вере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овде у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтења и напора – нагласио је српски патријарх.

Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

– Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима – рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да је мало оваквих градова у свету, а да их у Европи готово и нема.

– Много пута је било да нисмо препознавали једни друге, као ни себе као једнога, а често нисмо знали ко смо и шта смо, јер смо заборављали апостола Павла који је говорио ко смо и шта смо. Много пута падали смо појединачно и колективно, али исто тако историја нас учи да смо после сваког промашаја и пада налазили начина препознамо једни друге – рекао је патријарх.

Зато, сматра, не треба да чуди што смо једни са другима прожети, те указао да је то све промисао Божија.

– Он је дошао да каже да дистанца и јаз није оно због чега постојимо. То све није нешто што нас чека. Зато смо створени од једне природе и дата су нам времена и границе. Нисмо ми који одлучујемо о томе који је то временски оквир који нам је дат да би упознали Бога живога и себе – закључио је српски патријарх.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар