Вјере

Патријарх Порфирије: Задатак је Цркве да обједињује, а не да дели, да лечи поделе, а не да их продубљује

ПОГЛАВАР СПЦ УКАЗАО: УЛОГА ЦРКВЕ ЈЕ ДА ДАЈЕ СМИСАО ЧОВЈЕКОВОМ ПОСТОЈАЊУ
  • Црква се бави политиком у изворном смислу – политиком као начином живота и бригом за опште добро заједнице. Бави се и те како и обавезна је да се бави просветом, културом и вредностима које су обликовале и обликују идентитет српског народа
  • Гледамо, на жалост, како се понекад епископи и свештеници уплићу у политику у ужем смислу те речи, односно у политичку утакмицу странака, што некима, који не разумеју не само место и улогу Цркве у друштву него саму суштину њене мисије у свету, изгледа смислено па чак и хвале вредно

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је да је улога Цркве да даје смисао човјековом постојању, због чега је суштински задатак епископа и свештеника да по сваку цијену свједоче ову свету истину.

Патријарх је нагласио да задатак епископа и свештеника није да јавним опредјељивањем за једну или другу страну маргинализују своје послање, уносећи подозрења и раздор међу вјернике.

– Црква је ту да обједињује, а не да дели, да лечи поделе, а не да их продубљује, да спречава, а не да појачава сваку, па и политичку мржњу и нетрпељивост – навео је патријарх Порфирије за портал Православље.

Он је објаснио да то истовремено не значи да се црква не бави политиком у изворном смислу – политиком као начином живота и бригом за опште добро заједнице.

– Бави се и те како и обавезна је да се бави просветом, културом и вредностима које су обликовале и обликују идентитет српског народа – истакао је патријарх.

Он је оцијенио да политичка суштина већине напада, како са лијеве, тако и са десне стране политичког спектра, почива у чињеници да Црква одбија да узме активног учешћа у партијској борби и да се опредијели за једну или другу странку.

– Ми, на жалост, гледамо како се понекад епископи и свештеници уплићу у политику у ужем смислу те речи, односно у политичку утакмицу странака, што некима, који не разумеју не само место и улогу Цркве у друштву него саму суштину њене мисије у свету, изгледа смислено па чак и хвале вредно – навео је патријарх.

Како је указао, поједини људи – неки без задњих мисли, а други из личних интереса – имају утисак да је активни политички, па и партијски ангажман свештенослужитеља Цркве не само нешто што се од њих очекује, него су на то и обавезни.

– Такво мишљење је погрешно, а таква очекивања су беспредметна и јеванђелски неутемељена. Црква инсистира на томе да одбија да се активно укључи у политичку борбу и крене да заступа партијске и политичке интересе једног дела свог народа против другог дела свог народа из више подједнако важних разлога – навео је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, први је тај да су партије, како им и име говори, дио цјелине, док Црква представља сабор – цјелину обједињеног народа Божјег.

– Она постоји да би обухватала и сабрала све делове у једну заједницу верних. При томе, Црква не губи из вида чињеницу да њени чланови који су заинтересовани за политички живот припадају различитим партијама – објаснио је патријарх.

Он је указао да је уплитање епископа и свештеника, који треба да буду духовни оци и пастири свима, а не некима, у партијску политичку борбу, не само неисправно, него и погрешно, истичући да такво понашање представља грех своје врсте.

– Ова истина постаје још јаснија када узмемо у обзир феномен да су странке непостојане, флуидне, да мењају своје формате, да се једна дели у више, а више стапају у једну. Сами припадници странака из једне прелазе у другу, те тако они који су до јуче били противници прелазе на исту страну и обрнуто – навео је патријарх.

Он је закључио да су принципи странака, иако легитимни и за ту сферу живота разумљиви, релативни, промјенљиви и да припадају тренутку, док је Црква вјечна, а самим тим увијек иста и непромјенљива.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар