Вјере

Патријарх у Житомислићу и Пребиловцима: Велики је благослов доћи у Херцеговину

ДОЧЕКАЛА ГА – ЦВИЈЕЋЕ, ХЉЕБОМ И СОЉУ – ДЈЕЦА ИЗ НАЈСТРАДАЛНИЈИХ ПОРОДИЦА БУЛУТ И ДРАГИЋЕВИЋ
  • У манастиру рекао: „Ова светиња је увек била на Крсту, рушена и паљена, али је као из пепела поново подизана“
  • А у Пребиловцима: „Требамо се молити Светим пребиловачким и свехерцеговачким мученицима да се моле Богу за све нас. Да нам дају снаге да носимо свој крст, крст искушења и да се моле Богу да се никада никоме не деси и не понови оно што су они, вјере своје ради и крста часног, доживјели“

ЗА СВАКОГ православног човјека велики је благослов долазак у Херцеговину, рекао је патријарх српски Порфирије током посјете Манастиру Житомислић.

Истакао је да је један од најсвјетлијих православних светиња у Херцеговини Манастир Житомислић.

– Треба да се молимо за мир међу свим људима – поручио је патријарх.

Нагласио је да је Житомислић кроз вијекове био мјесто молитве и окупљања народа, али је и заједно са својим народом дијелио судбину.

– Ова светиња је увек била на Крсту, рушена и паљена, али као из пепела поново подизана – истакао је патријарх Порфирије.

Његова светост је додао да је велика радост што овога пута долази у крајеве гдје има додатни задатак да у правом смислу оствари Христово Јеванђеље које гласи да треба вољети ближње своје као самог себе.

Игуман Житомислића Данило Павловић је са братством и бројним вјерницима дочекао Његову светост патријарха српског Порфирија уз ријечи да га вјерни народ Херцеговине дочекује са радошћу, као свога оца.

– Добро дошли у највећу светињу херцеговачку, манастир Житомислић, који је свједок страдања, али и обнове српског народа и који је слика онога кроз шта пролази српски народ кроз историју. Дошли сте као свој међу своје и ова заједница вас са радошћу дочекује – поручио је игуман Данило.

Игуман је истакао да је ово света земља мученичка, натопљена крвљу, јауцима и патњом, али земља васкрсења, што Манастир и свједочи.

Патријарха су у Манастиру Житомислић дочекали многобројни вјерници.

У оквиру дводневне посјете Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, а поводом 150 година од освећења Саборног храма Свете Тројице у Мостару, патријарх српски Порфирије посјетио је и Пребиловце и Мостар.

У Пребиловцима су га очекали многобројни вјерници.

Патријарх им је рекао да се треба молити да се никада никоме не деси и не понови оно што су доживјели пребиловачки и свехерцеговачки мученици.

– Требамо се молити Светим пребиловачким и свехерцеговачким мученицима да се моле Богу за све нас. Да нам дају снаге да носимо свој крст, крст искушења и да се моле Богу да се никада никоме не деси и не понови оно што су они, вјере своје ради и крста часног, доживјели – поручио је патријарх Порфирије.

Дјеца која су га дочекала са цвијећем, хљебом и сољу су из Пребиловаца, из породица Булут и Драгићевић које су међу најстрафалнијим породицама из овог села у геноциду 1941. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар