Вјере

Порфирије: Од почетка постојања Мостара до данашњих дана у њега се уграђивао правослани печат

ПАТРИЈАРХ СЕ САСТАО И СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ МОСТАРА МАРИЈОМ КОРДИЋЕМ
  • Вјерницима окупљеним у Саборном храму рекао: „Испуњени Духом Светим данас кличемо „Радуј се Свети Саво, радуј се Свети Василије Осторшки, радуј се Свети Петре Зимоњићу, радујте се пребиловачки мученици, радујте се сви мученици херцеговачки“. Радујмо се данас и ми браћо и сестре сабрани под сводовима овог храма подигнутог у славу Свете Тројице. Радујмо се јер смо се сабрали овдје“

У MОСТАРСКОМ Саборном храму служена је доксологија у част доласка Његове светости патријарха српског Порфирија.

Поглавар СПЦ је истакао у бесједи да се из мостарског Саборног храма данас као на длану види читав град Мостар, да је то мјесто са којег се може доживјети свеукупна читава васељена, пуноћа живота Срба, православних Мостараца и Херцеговаца који су обиљежили овај град.

– Испуњени Духом Светим данас кличемо „Радуј се Свети Саво, радуј се Свети Василије Острошки, радуј се Свети Петре Зимоњићу, радујте се пребиловачки мученици, радујте се сви мученици херцеговачки“. Радујмо се данас и ми браћо и сестре сабрани под сводовима овог храма подигнутог у славу Свете Тројице. Радујмо се јер смо се сабрали овдје – поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије је нагласио да православни српски коријени сежу у саме почетке града Мостара.

– Од почетка постојања овог града до данашњих дана уграђивао се правослани печат, православни дух светосавски, уграђивали су се православни Срби и заједно са другим народима и људима који се моле Богу на другачији начин, изградили богатство и љепоту града Мостара који је данас најмултиетничкији и најмултирелигијски град у БиХ – истакао је патријарх српски Порфирије.

Позвао је све Мостарце да остану на својим огњиштима.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије рекао је у бесједи да мостарски Саборни храм представља духовни мост којим превазилазимо подјеле.

Патријарх српски се претходно данас састао са градоначелником Мостара Маријом Кордићем и посјетио изложбу у Владичанском двору.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар