Влада РС

Каран: Удар Бошњака на конститутивност народа наићи ће на снажан отпор Срба и Хрвата

„БОШЊАЦИ СЕ НЕ ЛИБЕ ДА КРШЕ ДЕЈТОН – ЗАГРЕБАЧКИ ПРЕГОВОРИ СУ ОГОЛИЛИ СТВАРИ“
  • Проблем није ни у Хрватској, ни у Србији, него у бошњачком политичком руководству, које мисли да ће направити унитарну БиХ
  • „Оваква мултиетничка држава не може да живи у унитарној држави… Прича о грађанској држави је магла и демагогија која не само да руши БиХ, него је и са уставно-правног аспекта бесмислена

ГЕНЕРАЛНИ секретар Владе Републике Српске Синиша Каран рекао је да је прича бошњачких политичких структура о грађанској држави само „магла“ и оцијенио да ће бошњачки покушаји да даље врше неуставан пренос надлежности и одузму конститутивност наићи на снажан политички отпор Срба и Хрвата.

„Да сруше све демократске процесе и некоме одузму право конститутивног народа – не може. Да даље преносе надлежности мимо устава и Дејтона – не може. Они више неће моћи, јер ће сигурно имати снажан политички и институционални отпор и једног и другог народа који се сматрају угроженим“, рекао је Каран.

Коментаришући недавне „загребачке преговоре“, он је рекао да рјешења морају доћи унутар БиХ, те да проблем није ни у Хрватској, нити у Србији, него у бошњачком политичком руководству, које мисли да ће направити унитарну БиХ.

„Неће, нити може, јер теоретски оваква мултиетничка држава не може да живи у унитарној држави… Прича о грађанској држави је таква магла и демагогија, која не само да руши БиХ, него је и са уставно-правног аспекта бесмислена. Грађанска држава не постоји“, рекао је Каран за РТС.

Он је навео да је Устав БиХ врло јасан, односно да се не смије дирнути у равноправност три конститутивна народа и њихово право да бирају представнике који могу адекватно и ефективно да штите њихове интересе.

„Да ли је демократија комшићевског типа то? Није. Она елиминише цијели један народ, она је у Предсједништву БиХ потпуно елиминисала хрватски народ да заштите себе у том тијелу“, нагласио је Каран, који је и професор уставног права.

Он је примијетио да се у Федерацији БиХ у посљедње вријеме „утркују“ да објасне да неко није добро превео ту ријеч у Уставу, јер не праве разлику између „конститутиван“ и „конституенс“.

„То је зачкољица којом прије свега бошњачка страна и СДА као доминантна бошњачка политичка структура желе да од представника конститутивних народа представе и направе припаднике народа“, рекао је Каран.

Он је подсјетио да је појам „припадник народа“ био у бившој Југославији, када се поштовао такозвани „кључ“.

„Припадник народа је нико са аспекта конститутивног народа. Када имате припадника, а не представника народа, он није више конститутиван и не може да штити себе, и то се догађа хрватском народу, јер су малобројни“, рекао је Каран.

Он је додао да Бошњаци као бројнији дрско крше тај „трећи кључни стуб“ и претварају БиХ у унитарну и полако извлаче елементе федерализма.

„Прича о грађанској држави је само плашт за класичну доминацију и мајоризацију“, сматра Каран.

Каран је рекао да је једино добро што су загребачки преговори потпуно „оголили ствар“ и да се сада бошњачка страна и не либи да каже да крши Дејтон.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик разговарао је 16. септембра у Загребу са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар