Влада РС

Вишковић: Ако желите будућност БиХ – вратимо се Дејтонском мировном споразуму

„ЦИЉ СРПСКЕ ЈЕ МИР, АЛИ ТО НЕ ЗНАЧИ ДА ЋЕМО САВИЈЕТИ КИЧМУ И ДА НАМ МОЖЕ ОПАЛИТИ ЧВОКУ СВАКО КО НАИЂЕ“
  • Предсједник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Очито да неки пројектори Дејтона нису очекивали да ће Република Српска доживјети, ево за који дан, 32. рођендан. Мислили су да ћемо нестати за неколико година. Нисмо нестали. Једини смо у БиХ који се у пуном капацитету залажемо за Дејтон и Устав БиХ
  • Бошњаци се надају да ће им неки међународни моћници или Кристијан Шмит омогућити да остваре ратне циљеве у БиХ. Неће. И они су у заблуди, и њих лажу. А кад се појави реченица из Српске колико тај нелегални наметне закон о одузимању имовине Српска ће ићи у Народну скупштину и прогласити независност`, имамо реакцију да ми пријетимо независношћу. Не, апсолутно не. Замјена теза!“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је мир превасходни циљ за званичнике Српске и њене институције.

– Све ово радимо због мира. Наш циљ није изазивање сукоба, али то не значи да савијемо кичму и да ко год наиђе опали нам чвоку. Морамо се борити легалним и легитимним средствима против нелегитимних одлука – рекао је Вишковић.

Истакао је да је година на измаку најтежа од потписивања Дејтонског споразума:

– Очито да неки пројектори Дејтона нису очекивали да ће Република Српска доживјети, ево за који дан, 32. рођендан. Мислили су да ћемо нестати за неколико година. Нисмо нестали. Једини смо у БиХ који се у пуном капацитету залажемо за Дејтон и Устав БиХ. Наш апел је ако желите будућност БиХ, вратимо се Дејтонском мировном споразуму, уједно и Уставу“.

Он је истакао да је могуће вратити се на Дејтон, ако се жели сачувати БиХ.

– Ако не желимо, није могуће – додао је Вишковић.

Он је навео да се Бошњаци надају да ће им неки међународни моћници или Кристијан Шмит омогућити да остваре ратне циљеве у БиХ.

– Неће. И они су у заблуди, и њих лажу. Само што имам осјећај да нису тога свјесни. И онда кад се појави реченица из Републике Српске да уколико тај нелегални наметне закон о одузимању имовине Републике Српске, Српска ће ићи у Народну скупштину и прогласити независност, имамо реакцију да ми пријетимо независношћу. Не, апсолутно не. Замјена теза – нагласио је Вишковић.

Ако не буде никаквих проблема, рекао је Вишковић, неће Српска доносити никакву одлуку.

– Али ако ви покушате да узмете имовину Српске, онда мора сваком грађанину ове земље бити јасно да Републике Српске више нема. Шта је онда Република Српска? Име, које ће нестати – рекао је Вишковић за портал „бањалука.нет“.

Он је поручио да Републици Српској неће узети име.

– Видјели сте и сада да се пријети, да се чак лобира по амбасадама да се утиче да не дођу из Србије и Црне Горе званичници, да се изврши притисак на нас… Наши пријатељи ће доћи /на прославу Дана Републике/, без обзира на ваше уцјене и притиске – истакао је Вишковић.

Вишковић сматра да ће, оног момента када Бошњаци схвате да су у заблуди, кренути помаци ка сарадњи.

– Ово сада што имамо је „стенд бај“. Они се нечему надају уз помоћ некога, а када виде да смо ми истрајни у томе да не можемо то прихватити, онда ће морати схватити да, уколико желе БиХ, морају сјести за сто и договарати будућност БиХ – навео је Вишковић.

Он је потврдио да је услов број један да оду они који су овдје искључиво због својих бенефита, не због БиХ.

– То су нижеразредни политичари који нису имали неког напретка у каријерама у својим земљама, овдје су добро плаћени. У једној неуређеној земљи, гдје могу да се мијешају. Ово што они овдје раде, то не могу да раде нигдје на свијету – нагласио је Вишковић.

Он је додао да не може један амбасадор, било које земље на свијету, да се уплиће у унутрашње ствари земље гдје је амбасадор.

– Међутим, они су основали странке. Они су лидери странака у БиХ – рекао је Вишковић и додао да у Српској има доста њихових сателита.

Вишковић је позвао све лидере политичких партија из Републике Српске да се уозбиље и да схвате озбиљност тренутка у коме се налазе.

– Да ли ће наредна година бити тежа или не, зависи од нас. Ми треба да креирамо своју судбину и зато нам је пријеко потребно јединство, саборност и слога – рекао је Вишковић.

Он је указао да Република Српска има усвојена сва стратешка документа за наредну годину, и буџет, и економску политику и законе и друга, док други ентитет није ни близу тога.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар