Влада РС

Вишковић: Изгледа да је једино Републици Српској и Србима стало до БиХ

„ОДЛУКА УС БиХ ДОВОДИ У ПИТАЊЕ И САВ ПРОЦЕС ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ОД 1992. ДО ДАНАС“
  • „Ми смо спремни да се понашамо и радимо у складу са законом и Уставом, али се тако мора понашати и друга страна. Шта је са санкцијама за званичнике у Федерацији БиХ /ФБиХ/ јер нису имплементирали више од 30 одлука Уставног суда? Шта је са Мостаром у којем 15 година нема избора? Само се шаљу поруке Српској“
  • „Одлука Уставног суда о Закону о пољопривредном земљишту Републике Српске јесте кап која је прелила чашу. Како да неко књижи имовину на БиХ када по Уставу БиХ нигдје не пише да она има имовину, већ је она власништво ентитета у омјеру 49 и 51 одсто?“
  • „Ови што се заклињу у БиХ руше је својим потезима и тјерају све младе из ње. Џаба ми овдје креирамо економске мјере, олакшице, повећавамо плате“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска позива све амбасадоре у БиХ да покушају радити свој посао у складу са законом и Уставом и да све у БиХ третирају на исти начин.

„Ми смо спремни да се понашамо и радимо у складу са законом и Уставом, али се тако мора понашати и друга страна. Шта је са санкцијама за званичнике у Федерацији БиХ /ФБиХ/ јер нису имплементирали више од 30 одлука Уставног суда? Шта је са Мостаром у којем 15 година нема избора? Само се шаљу поруке Српској“, рекао је Вишковић поводом порука амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона да Српска не поштује Дејтон и Устав и да ће бити посљедица.

Предсједник Владе Републике Српске истакао је да, ако су амбасадори легалисти, онда би требали да важе исти принципи за све.

Вишковић је рекао да је након одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту тешко бити оптимиста, јер су, чим су се појавили закључци Народне скупштине Републике Српске, из федералног Сарајева реаговали да они неће и не желе учествовати у међуентитетском разграничењу, заборављајући на обавезе које проистичу из Дејтона.

„То је процес који је требао бити завршен и прије 20 година. То није никаква гранична линија између Републике Српске и ФБиХ, како желе приказати, већ међуентитетска линија. То није никакав хир политичара, већ животна потреба грађана који живе у близини или на тој линији или радника Министарства унутрашњих послова који не могу знати докле је њихова надлежност“, појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, да Република Српска на овакав начин крши Дејтон, као што то ради ФБиХ, могле би се чути велике оптужбе на њен рачун из међународне заједнице.

„Због тога нисам оптимиста. Српска је јасна у својој намјери. Одлука Уставног суда о Закону о пољопривредном земљишту Републике Српске јесте кап која је прелила чашу. Како да неко књижи имовину на БиХ када по Уставу БиХ нигдје не пише да она има имовину, већ је она власништво ентитета у омјеру 49 и 51 одсто?“, упитао је предсједник Владе Републике Српске.

Он је појаснио да одлука Уставног суда БиХ не представља проблем само када је ријеч о 90.000 хектара пољопривредног земљишта Републике Српске, већ су ту и шуме које заузимају скоро 51 одсто територије Републике Српске, воде, путеви, ауто-путеви, објекти, земљиште.

„Доводи се у питање сав процес приватизације од 1992. године до данас. То је правна анархија. То би могло БиХ и Српску увести у проблеме из којих никада не би могле изаћи“, појаснио је Вишковић.

Он је рекао да не зна зашто се лидери СДС-а Мирко Шаровић и ПДП-а Бранислав Бореновић нису појавили на састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба у институцијама БиХ и парламентарних странака из Републике Српске у Источном Сарајеву, као и да они то треба да објасне грађанима.

„Овдје није ништа ускраћено ПДП-у и СДС-у или некој партији у Српској. Ово је био почетак укидања Републике Српске и они су подржали закључке Народне скупштине и то су морали јер је њихово изборно тијело Република Српска“, додао је Вишковић.

Он је рекао да је изгледа једино Републици Српској и Србима стало до БиХ јер се само они труде да сачувају дејтонску БиХ у којој би сви могли мирно живјети и имати иста права.

„Ови што се заклињу у БиХ руше је својим потезима и тјерају све младе из ње. Џаба ми овдје креирамо економске мјере, олакшице, повећавамо плате“, додао је Вишковић.

Он је за РТРС рекао да је мислио да новим Савјетом министара, БиХ добија и нову шансу, али је данас разочаран.

„Многима, па ни амбасадорима није у фокусу добробит грађана који живе на овим просторима, већ она позната `завади па владај`“, нагласио је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар