Федерација/БиХ

Додик: А што Бакир каже да БиХ неће у НАТО ако то не желе Срби и РС – то је требало и досад да поштује

УПОЗОРИО ДА АНП НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИХВАТИ И ЗАТО ШТО БиХ НЕ ПОСТОЈИ ЈЕДНА НАЦИЈА ВЕЋ ТРИ НАРОДА
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик: „Активација МАП би значила пут ка чланству. Ако бисмо то прихватили – направили бисмо корак и више нас нико ништа не би питао. Могао би НАТО да дође за шест мјесеци и каже: прихватамо БиХ у НАТО, као што је примио неке друге земље уоколо. Ми за то нисмо заинтерсовани и зато тај први корак нећемо направити. То што се њима чини да је нама примамљиво да будемо у Савјету министара БиХ, па ћемо то направити, нећемо. Нисмо ми као Шаровић и остали

БиХ може усвојити документ у вези са НАТО само ако он не може да се протумачи као акциони план и основа за активацију Акционог плана јер постоји резолуција Народне скупштине РС о војној неутралности, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Он је истакао да тај документ не може да се зове „национални план“, зато што БиХ, по Дејтонском споразуму нема нацију, већ је сачињена од три народа и два ентитета. Додао је да ће предложити да се током викенда одржи састанак да се активира договор страначких лидера из августа о формирању власти и да се он испоштује у року од десет дана, али је додао да тамо нигдје не пише да је МАП услов за формирање Савјета министара.

„У документу пише да постоје раније одлуке око АНП које не можемо да промијенимо, али исто тако пише да се морају поштовати одлуке других нивоа власти. Али нигдје није поменут Акциони план а договорено је формирање Савјета министара“, рекао је Додик, и подвукао да СНСД и коалиција неће улазити у Савјет министара ако се то не испоштује.

Коментаришући став Бакира Изетбеговића, предсједника СДА на РТРС-у о томе да БиХ неће у НАТО ако то не желе Срби и РС, Додик је рекао да је то нормално, али да не жели коментарисати Изетбеговића за којег је рекао да се изненадио да не може добити бјанко подршку из РС коју би добио, како је рекао од Мирка Шаровића, предсједника СДС-а.

„Дегутантно је тумачити ставове Изетбеговића који се појављује као портпарол Предсједништва и међународне заједнице. Народна скупштина РС је донијела одлуку о војној неутралности и то ће се поштовати док НС то не промијени и не треба да нам Изетбеговић то говори“, рекао је Додик.

Додао је да активација МАП значи пут ка чланству.

„Ако то прихватимо, ти си направио корак и више те нико ништа не пита. Може НАТО да дође за шест мјесеци и да каже прихватамо БиХ у НАТО као што је примио неке друге земље уоколо. Ми за то нисмо заинтерсовани и зато тај први корак нећемо направити. То што се њима чини да је нама примамљиво да будемо у Савјету министара, па ћемо то направити, нећемо. Нисмо ми као Шаровић и остали“, рекао је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар