Federacija/BiH

Dodik: Ako Bošnjacima nije stalo do ovakve BiH – nije ni Srbima

„HOĆEMO DA SE VLAST ŠTO PRIJE FORMIRA, ALI SE OKO TOGA NEĆEMO MNOGO TRUDITI“
  • Umjesto da uslovljavamo mi koji nismo zadovoljni statusom u okviru BiH, uslovljavaju Bošnjaci koji su uvijek favorizovani od strane međunarodne zajednice”
  • Sa predsjednikom Moldavije, Igorom Dodonom, dogovorio posjetu BiH na jesen, dok je bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka pozvao u posjetu
  • Sa Viktorom Orbanom najavio skore susrete –  više na privatnoj osnovi

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su stranke iz Srpske spremne za formiranje Savjeta ministara, ali da ne prihvataju bilo kakva uslovljavanja.

„Umjesto da uslovljavamo mi koji nismo zadovoljni statusom u okviru BiH, uslovljavaju Bošnjaci koji su uvijek favorizovani od strane međunarodne zajednice”, rekao je Dodik.

On je istakao da su Srbi dovedeni u poziciju čekanja zbog nepotrebnih uslovljavanja.

„Trebalo je odmah formirati Savjet ministara i nastaviti se baviti pitanjima, čak i onima koje forsiraju Bošnjaci. Naš pristup je jednostavan, hoćemo što prije da formiramo vlast, ali nećemo se mnogo oko toga truditi. Ako njima nije stalo do ovakve BiH, nije ni nama”,  poručio je Dodik.

On je dodao da najveću štetu zbog neformiranja vlasti trpi BiH.

Dodik je istakao da bi Moldavija, odnosno način na koji su glavne moldavske stranke odlučile da riješe političku krizu u toj zemlji, mogao da posluži kao primjer za prevazilaženje krize u BiH.

Dodik, kojeg je predsjednik najmanje države nastale raspadom SSSR-a, Igor Dodon, upoznao sa konsenzusom koji su postigle proruska i proevropska partija i formirale novu vladu u Kišinjevu, a razlike ostavile po strani, kaže da bi to, možda, mogao da bude primjer i za BiH.

„BiH ima opšti konsenzus o evropskim pitanjima, ali je potpuno polarizovana po pitanju NATO-a, gdje Republika Srpska ne želi članstvo, dok Bošnjaci i Hrvati žele, s tim što Hrvati na tome ne insistiraju, a Bošnjaci su to postavili kao odlučno političko pitanje“, objašnjava Dodik za Sputnjik.

Srpski član Predsjedništva BiH ističe da su razgovori koje je posljednjih dana vodio sa stranim državnicima, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Moldavije, bili veoma uspješni i da su stvorili osnovu za budućnost.

On je naveo da su glavna tema susreta sa Orbanom bili odnosi BiH, odnosno Republike Srpske i Mađarske.

Izjavom da Republika Srpska u Mađarskoj uživa veliko poštovanje, te da Dodikova posjeta simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba, mađarski premijer je dao podršku održanju identiteta Srpske, koji je, prema Dodikovim riječima, u vezi sa činjenicom da je ona nezaobilazan faktor odlučivanja u pitanjima u kojima mora biti postignut konsenzus.

„I u pitanjima u kojima u prvim fazama odlučivanja može da dođe do preglasavanja, Srbi imaju mehanizam da se odbrane od donošenja štetnih odluka“, ističe Dodik.

On naglašava da u okviru toga treba tražiti i identitet – u koji svakako spada i pravoslavna vjera koja dominira u Republici Srpskoj, slovensko porijeklo i činjenica da je Srpska veoma aktivan i prepoznatljiv deo regiona.

„Mnogi, i u BiH, a i neki na Zapadu, ne žele da vide Republiku Srpsku kao faktor za donošenje odluka, nego pokušavaju da je razvlaste, tako da je naša uporna borba za prava stečena ustavom i Dejtonskim sporazumom izgradila identitet naše uporne borbe za našu poziciju“, kaže Dodik.

Dodik, koji je u Minsku sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom razgovorao uglavnom o ekonomskim temama, kaže da ta zemlja ima razvijenu proizvodnju mašina i prevoznih sredstava iz oblasti rudarske industrije, kao i razvijenu proizvodnju poljoprivrednih mašina i autobusa, što bi moglo da bude zanimljivo za BiH i Republiku Srpsku.

Sa Lukašenkom, ali i sa sa bjeloruskim premijerom Sergejom Rumasom, razgovarao je i o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i turizma.

„Za Bjeloruse, kod nas, u Republici Srpskoj, BiH i cijelom regionu postoje atraktivna mjesta koja bi mogli da posjete i razgovarali smo kako učiniti dostupnim informacije, prije svega običnim ljudima, da se upoznaju o mogućnostima. Morali bismo organizovati sastanke na nivou turističkih operatera. Dogovorili smo se i da Bjelorusija i BiH, Srpska, formiraju zajednički tim za upoznavanje sa dostignućima u vezi sa novim tehnologijama. Dakle, razgovarali smo o temama koje su životne“, kaže Dodik.

Sa predsjednikom Moldavije dogovorio je posjetu BiH na jesen, dok je Lukašenka pozvao u posjetu.

Sa Orbanom najavljuje skore susrete, kako kaže, više na privatnoj osnovi.

Dodik se u Minsku sreo i sa ruskim premijerom Medvedevom

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik susreo se večeras u Palati nezavisnosti u Minsku sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom.

Susret je upriličen uoči svečane večere koju je za visoke zvanice priredio predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko povodom svečanog otvaranja Evropskih sportskih igara kojem je prisustvovao i Dodik.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar