Federacija/BiH

Dodik: Srpska će početi da preuzima poslove koji su joj oteti da bi vratila te funkcije

„ŠTA ĆE NAM SAVJET MINISTARA BiH - VAŽNIM GA SMATRAJU SAMO NEKI KOJIMA JE STALO DO BiH“
  • Milorad DODIK: „Danas nema presuda za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju, nema zločinaca. Prvo su nas pobili, onda su nas optužili za zločin koji nismo učinili. Od nas Srba očekuju da sami sebe krivimo, da sami sebe satanizujemo. To oni žele, ali to tako ne ide i tako neće moći
  • Htjeli su da učine sve da nestanemo kao narod Postoji zavjera u odnosu prema Srbima, od kojih se traži nova poslušnost
  • Radovan VIŠKOVIĆ: Na ovom prostoru je izvršen najveći zločin nad civilnim stanovništvom Republike Srpske. Muslimanske snage su izvele desetine mučkih napada na srpska sela, iza sebe ostavile pustoš, ubijali su djecu, žene i starce

SRPSKI član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da neki koji „drže do BiH“ misle da je Savjet ministara važan, te najavio da će Republika Srpska „početi da preuzima poslove koji su joj oteti kako bi vratila te funkcije“.

„Šta će nam Savjet ministara? Samo neki koji drže do BiH misle da je to nešto važno. Mi treba da razvijemo pune kapacitete rada institucija Republike Srpske i to ćemo učiniti. Počećemo preuzimati poslove koje su nam oteli kako bismo te funkcije ponovo vratili u Republiku Srpsku“, rekao je Dodik novinarima u Bratuncu.

Dodik je na pitanje kada bi mogao da bude formiran novi Savjet ministara, Dodik je odgovorio da „Vanga više nije živa i nema ko da na to odgovori“.

Dodik je u Bratuncu rekao i da će biti prekinut sramni zavjet ćutanja svjetskih moćnika, koji to namjerno čine, i dijela sarajevske elite o stradanju Srba u Podrinju, jer veoma dobro znaju šta se ovdje dešavalo od 1992. do 1995. godine.

„To što oni ćute, ne znači da se zločin nije dogodio, ne znači da oko 3.500 Srba, uključujući žene i djecu, ovdje nisu stradali na najmonstruozniji način“, rekao je Dodik na obilježavanju 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine.

Dodik je dodao da ni danas ovdje nema predstavnika međunarodne zajednice, te da je prisutan samo ruski ambasador Petar Ivancov.

On je napomenuo da su međunarodni zvaničnici nalagali Hagu da se ispita samo šta se dešavalo u julu 1995. godine u Potočarima.

„Danas nema presuda /za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju/, nema zločinaca. Prvo su nas pobili, onda su nas optužili za zločin koji nismo učinili. Od nas Srba očekuju da sami sebe krivimo, da sami sebe satanizujemo. To oni žele, ali to tako ne ide i tako neće moći“, dodao je Dodik.

Dodik je ukazao da postoji zavjera u odnosu prema Srbima, od kojih se traži nova poslušnost.

Prema njegovim riječima, možda će jednog dana, kada se promijeni interes onih koji su odlučili da su samo jedni žrtve, a drugi zločinci, promijeni i slika o Podrinju iz ovog rata.

On je dodao da se ne smije umanjiti žrtva drugih naroda, ali da se ne mogu prihvatiti kvazi lažne činjenice.

Dodik je napomenuo da su Srbi naučili kroz istoriju da nemaju slobodu ako nemaju svoju državu, te ukazao na važnost postojanja Republike Srpske.

„Htjeli su da učine sve da nestanemo kao narod“, istakao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je na ovom prostoru izvršen najveći zločin nad civilnim stanovništvom Republike Srpske.

Višković je podsjetio da su muslimanske snage izvele desetine mučkih napada na srpska sela, iza sebe ostavile pustoš, a ubijali djecu, žene, starce.

On je istakao da pravda ni danas nije zadovoljena, ali da ne smije biti zaboravljeno da je nad civilima u srednjem Podrinju izvršen ogroman zločin.

Višković je napomenuo da se danas umanjuje broj srpskih žrtava, što nikada ne smije biti zaboravljeno.

„Kao predsjednik Vlade poručujem da od pravde nikada nećemo odustati“, rekao je Višković.

Načelnik opštine Bratunac Nedjeljko Mlađenović istakao je da je srpski narod na ovom području branio svoja ognjišta i da je stradao veliki broj civilnih žrtava.

Mlađenović je ukazao da se u Bratuncu svake godine ovdje okupljaju isti ljudi, te da ljetne vrućine ne smiju da budu prepreka da ih bude više.

Obilježavanju 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju prisustvovali su ministri rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, saobraćaja i veza Neđo Trninić, delegacija Narodne skupštine, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, te pomoćnik ministra za rada, zapošljavanje o boračko-socijalna pitanja Srbije Zoran Milošević.

Prisustvovali su i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te opštinske delegacije iz regije Birač.

Pomen je dat svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljena su 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigle, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Poslije godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Naredne godine spomen-obilježje o zločinu koji se ne zaboravlja

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da bi do naredne godine u Bratuncu trebalo da bude izgrađeno centralno spomen-obilježje čime će cijelom svijetu biti poslata poruka da srpski narod ne može da zaboravi svoje žrtve u srednjem Podrinju.

Dodik je istakao da je u ovom kraju gotovo svaka kuća zavijena u crno, da je ovo mjesto strašnih zločina koje su muslimanske snage u proteklom ratu vršile u kontinuitetu nekoliko godina.

„Radi se o našim precima, ljudima koji su nevino stradali. I sada nas gledaju oči svirepo ubijenog sudije Slobodana Ilića, koje je bajonetom izvadio Naser Orić, a onda ga i zaklao, kako su opisali svjedoci na sramnom suđenju bez presude u Sarajevu“, rekao je Dodik na obilježavanju 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar