Федерација/БиХ

Џаферовић: Поручујем Додику и Иванићу да ентитет РС није српски етнички простор

КАНДИДАТ СДА ЗА ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ ТВРДИ И ДА СЕ КОСОВО И РС НЕ МОГУ ПОВЕЗИВАТИ
  • „Бошњаке више нико и више никада неће убијати и прогонити са њихових огњишта да би остварио националистичке великодржавне пројекте и болесне науме о етнички чистим просторима у БиХ. Нису Бања Лука, Зворник и Приједор српски градови, као што ни Сарајево, Зеница и Тузла нису бошњачки градови. То су наши, босанскохерцеговачки градови. Ни било који други дио БиХ није искључиво нечији“
  • Сваки педаљ ове земље припада сваком њеном човјеку, без обзира на етничку припадност и вјеру. То им пише и у Уставу, истакнуо је Џаферовић

РЕАГУЈУЋИ на тврдње неких политичара, попут Милорада Додика и Младена Иванића, да је бх. ентитет РС „српски етнички простор”, Шефик Џаферовић, допредсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, истиче да ниједан педаљ Босне и Херцеговине никада није био, нити ће икада бити искључиво српски простор.

– Поручујем Додику и Иванићу да се томе не надају и нека то одмах забораве. Над Бошњацима су извршени геноцид, ратни злочини и етничко чишћење да би се у БиХ покушао створити „српски етнички простор“. Бошњачки и хрватски народ су убијани и прогоњени управо у име те великосрпске идеје. Они који су ту идеју осмислили и покушали да је остваре нису у томе успјели, нити ће икада успјети. Многи од њих су пресуђени као ратни злочинци и завршили су на сметљишту хисторије. Али, знамо ми добро да има још много оних који нису одговарали за злочине које су починили. Све те који су Бошњаке убијали и прогонили, ми ћемо прогонити док год су живи и ма гдје се налазили, све док их не изведемо пред лице правде, казао је Џаферовић.

Он је додао да „простор на којем је извршен геноцид, ратни злочини и етничко чишћење над Бошњацима никада неће бити српски“.

– Бошњаке више нико и више никада неће убијати и прогонити са њихових огњишта да би остварио националистичке великодржавне пројекте и болесне науме о етнички чистим просторима у БиХ. Нису Бања Лука, Зворник и Приједор српски градови, као што ни Сарајево, Зеница и Тузла нису бошњачки градови. То су наши, босанскохерцеговачки градови. Ни било који други дио БиХ није искључиво нечији. Сваки педаљ ове земље припада сваком њеном човјеку, без обзира на етничку припадност и вјеру. То им пише и у Уставу – истакнуо је Џаферовић.

Казао је и да се рјешавање спора између Србије и Косова ни на који начин не може повезивати са Босном и Херцеговином и њеним ентитетом РС.

– Позивам Србију и Косово да у конструктивном дијалогу рјешавају своје односе. Бх. ентитет РС не може се при томе доводити у било какав контекст. Не постоје правни, хисторијски, нити било који други предуслови да се питање Косова повезује са статусом бх. ентитета РС. Ентитет РС је дио БиХ и то ће заувијек и остати, -закључио је Џаферовић.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар