Федерација/БиХ

Изетбеговић признао: Неће бити чланства у НАТО док се о томе сви не сагласимо

„РАТ И НАТО ИНТЕРВЕНЦИЈА ОКОНЧАНИ СУ ПРИЈЕ 25 ГОДИНА – ТРЕБА СЕ МИРИТИ И ИЋИ ДАЉЕ“
  • Не треба се превише освртати уназад, памтити зло и поразе. Сви смо прошли патње и десетковања. Европа се никад не би помирила, ујединила, нити живјела у обиљу да је наставила живјети у прошлости
  • Изјавио да није реално да СДА препустити СНСД било шта у ФБиХ, али и додао да кроз евентуално побољшање односа СДА и СНСД у будућности може доћи до тога да у обе ентитетске владе постоје министре из те двије странке ако буду побједничке
  • Оцијенио да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ у протеклом мандату урадила одличан посао, али није одговорио на питање да ли ће СДА инсистирати да Осман Мехмедагић поново буде именован за њеног директора

БАКИР Изетбеговић, предсједник СДА, рекао је да неће бити чланства БиХ у НАТО док се о томе сви не сагласе.

„Сарадња и кретање БиХ ка чланству у НАТО су активирани. Али, такође, тачно је да неће бити чланства у НАТО док се о томе сви не сагласимо“, истакао је Изетбеговић за „Глас Српске“.

Он је изразио увјерење да ће став Срба у том смислу сазријевати и да ће се заједно са осталима одлучити за оно што ће „донијети стабилност, сигурност, онемогућити нове конфликте и подићи животни стандард, као што је то био случај у земљама које су се прикључивале НАТО“.

„Такав став преовладавао је прије неколико година. Не треба се превише освртати уназад, памтити зло и поразе. Сви смо прошли патње и десетковања. Европа се никад не би помирила, ујединила, нити живјела у обиљу да је наставила живјети у прошлости“, навео је Изетбеговић.

Он је указао да су ратови изазвани распадом Југославије и интервенција НАТО окончани прије 25 година.

„Треба ићи даље, мирити се и доносити рационалне и одговорне одлуке“, рекао је Изетбеговић.

Одговарајући на питање да ли ће СДА од странака из Српске као противуслугу за именовање Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара тражити да Сенад Братић буде враћен на позицију потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, Изетбеговић је рекао да у СДА немају намјеру да везују та два договора, али траже да оба засебно буду испуњена.

Према његовим ријечима, није реално очекивати да ће СДА препустити СНСД-у било шта у Федерацији БиХ.

Изетбеговић је нагласио да потпредсједник ФБиХ „има веома јаку позицију, неупоредиво јачу од потпредсједника Републике Српске“.

„Имајући то у виду, као и понашање СНСД-а у овом мандату, није реално очекивати да ће им СДА препустити било шта у ФБиХ. Али, кроз евентуално побољшање односа СДА и СНСД-а у будућности бисмо могли учинити оно што је нормално, а то је да у обје ентитетске владе имамо министре из ове двије побједничке странке. Имали смо раније такве коалиције и то је функционисало“, нагласио је Изетбеговић.

Он је оцијенио да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ у протеклом мандату урадила одличан посао, али није одговорио на питање да ли ће СДА инсистирати да Осман Мехмедагић поново буде именован за њеног директора.

Говорећи о измјенама Изборном закона БиХ, Изетбеговић је истакао да ће уложити напоре као и раније, али да ће бити тешко постићи договор.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар