Federacija/BiH

Izetbegović priznao: Neće biti članstva u NATO dok se o tome svi ne saglasimo

„RAT I NATO INTERVENCIJA OKONČANI SU PRIJE 25 GODINA – TREBA SE MIRITI I IĆI DALJE“
  • Ne treba se previše osvrtati unazad, pamtiti zlo i poraze. Svi smo prošli patnje i desetkovanja. Evropa se nikad ne bi pomirila, ujedinila, niti živjela u obilju da je nastavila živjeti u prošlosti
  • Izjavio da nije realno da SDA prepustiti SNSD bilo šta u FBiH, ali i dodao da kroz eventualno poboljšanje odnosa SDA i SNSD u budućnosti može doći do toga da u obe entitetske vlade postoje ministre iz te dvije stranke ako budu pobjedničke
  • Ocijenio da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH u proteklom mandatu uradila odličan posao, ali nije odgovorio na pitanje da li će SDA insistirati da Osman Mehmedagić ponovo bude imenovan za njenog direktora

BAKIR Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je da neće biti članstva BiH u NATO dok se o tome svi ne saglase.

„Saradnja i kretanje BiH ka članstvu u NATO su aktivirani. Ali, takođe, tačno je da neće biti članstva u NATO dok se o tome svi ne saglasimo“, istakao je Izetbegović za „Glas Srpske“.

On je izrazio uvjerenje da će stav Srba u tom smislu sazrijevati i da će se zajedno sa ostalima odlučiti za ono što će „donijeti stabilnost, sigurnost, onemogućiti nove konflikte i podići životni standard, kao što je to bio slučaj u zemljama koje su se priključivale NATO“.

„Takav stav preovladavao je prije nekoliko godina. Ne treba se previše osvrtati unazad, pamtiti zlo i poraze. Svi smo prošli patnje i desetkovanja. Evropa se nikad ne bi pomirila, ujedinila, niti živjela u obilju da je nastavila živjeti u prošlosti“, naveo je Izetbegović.

On je ukazao da su ratovi izazvani raspadom Jugoslavije i intervencija NATO okončani prije 25 godina.

„Treba ići dalje, miriti se i donositi racionalne i odgovorne odluke“, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje da li će SDA od stranaka iz Srpske kao protivuslugu za imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara tražiti da Senad Bratić bude vraćen na poziciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Izetbegović je rekao da u SDA nemaju namjeru da vezuju ta dva dogovora, ali traže da oba zasebno budu ispunjena.

Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da će SDA prepustiti SNSD-u bilo šta u Federaciji BiH.

Izetbegović je naglasio da potpredsjednik FBiH „ima veoma jaku poziciju, neuporedivo jaču od potpredsjednika Republike Srpske“.

„Imajući to u vidu, kao i ponašanje SNSD-a u ovom mandatu, nije realno očekivati da će im SDA prepustiti bilo šta u FBiH. Ali, kroz eventualno poboljšanje odnosa SDA i SNSD-a u budućnosti bismo mogli učiniti ono što je normalno, a to je da u obje entitetske vlade imamo ministre iz ove dvije pobjedničke stranke. Imali smo ranije takve koalicije i to je funkcionisalo“, naglasio je Izetbegović.

On je ocijenio da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH u proteklom mandatu uradila odličan posao, ali nije odgovorio na pitanje da li će SDA insistirati da Osman Mehmedagić ponovo bude imenovan za njenog direktora.

Govoreći o izmjenama Izbornom zakona BiH, Izetbegović je istakao da će uložiti napore kao i ranije, ali da će biti teško postići dogovor.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar