Glavno Svijet

Agresor ostaje agresor: NATO i danas tvrdi da je njegov napad na SRJ bio neophodan i legitiman

ZAPADNA VOJNA ALIJANSA NE PRIZNAJE NI UN NI MEĐUNARODNO PRAVO I NE ZNA ZA KAJANJE

NATO i poslije 20 godina smatra da je primjena sile u SR Jugoslaviji /SRJ/ bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN bila neophodna i legitimna i da je bombardovanje postiglo svoj cilj, saopštila je pres-služba Alijanse za „Sputnjik“.

Sagovornik „Sputnjika“ je izjavio da je NATO započeo operaciju (Operation Allied Force) u martu 1999. „s ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu“.

„Ova odluka je bila donesena nakon više od godinu dana borbi na Kosovu i neuspjeha međunarodnih diplomatskih napora za rješavanje konflikta. Operacija NATO-a je uslijedila nakon više od godinu dana intenzivnih napora UN i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, za postizanje mirovnog rješenja“, rekao je činovnik NATO-a.

Prema njegovim riječima, Savjet bezbjednosti UN je „više puta karakterisao kršenje ljudskih prava na Kosovu i porast broja izbjeglica, prognanih iz svojih domova, kao prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti“.

Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300.000 ljudi sa Kosova je napustilo svoje kuće.

„Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok su pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize, primjena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna“, naveo je sagovornik iz NATO-a.

U Alijansi smatraju da je cilj operacije bio da se „stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbjeglica i dozvoli pristup humanitarnim organizacijama“.

„Vazdušna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. godine SR Jugoslavija je pristala da povuče svoje snage sa Kosova. Nasilje je prekinuto i izbjeglice su mogle da se vrate kući“, izjavio je činovnik Alijanse.

On je dodao da je međunarodni kontingent KFOR-a kasnije „pomogao u osiguranju bezbjednosti na Kosovu i u regionu u cjelini“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar