Glavno Svijet

Babiš više nije kategorički protiv povlačenja priznanja „Kosova“

ZEMAN POKUŠAO DA GA UBJEDI DA TO TREBA UČINITI I ZATO ŠTO „KOSOVO“ VODE ZLOČINCI

Andrej Babiš

  • Andrej BABIŠ poslije razmene mišljenja sa predsjednikom Češke u zamku Lani kod Praga: „Rješavaćemo to na sastanku za koordinaciju spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsjednik Senata, predsjednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmjene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade

ČEŠKI premijer Andrej Babiš razgovarao je na redovnom neformalnom sastanku s predsjednikom države Milošem Zemanom o ideji Zemana da Prag povuče priznanje Kosova.

Babiš je saopštio novinarima da će o tome razgovarati na sastanku o koordinaciji češke spoljne politike, jer on kao premijer ne može da odluči o tome sam, u ime vlade.

„Rješavaćemo to na sastanku za koordinaciju spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsjednik Senata, predsjednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade“, kazao je Babiš novinarima nakon sastanka sa Zemanom u zamku Lani kraj Praga.

Češki premijer je prošle sedmice kazao da ne vidi razlog da Češka mijenja svoju politiku i povlači priznanje Kosova iz 2008. godine, a u ponedjeljak uveče nije kategorično isključio ni takvu mogućnost.

„To ne kažem. Raspravljao sam o tome sa predsjednikom. On je kazao da je naš stav bio takav i zato što smo bili dvije sedmice u NATO, da je to bila neka politička odluka, ali da je njegov stav prema priznanju Kosova negativan“, rekao je Babiš.

Predsjednik Zeman se u razgovoru sa Babišom pozvao na rezoluciju Poslaničkog doma češkog parlamenta u kojoj poslanici zahtevaju od vlade premijera Mireka Topolaneka da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savjetovanju zvaničnika, to su četiri čovjeka, pokušati da primijenim te argumente. Ili će mi to poći za rukom ili neće, to je život“, iznio je prošle sedmice Zeman češkim novinarima, koji su ga pratili tokom posjete Beogradu, svoj drugi argument u prilog povlačenju priznanja.

Po ocjeni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila odlučno protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je i o Zemanovom osećaju krivice i izvinjenju srpskom narodu, za to što je kao češki premijer dao saveznicima u NATO pristanak u ime Češke da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar