Glavno Svijet

Borel: EU neće biti geopolitička sila ako ne rješi pitanje Beograda i Prištine

ZAPADNOM BALKANU OBEĆAO POSTEPENU INTEGRADIJU U EVROPSKI BLOK
  • Žozep BOREL „Fajnenšel tajms“ rekao i ovo: „Posljednjih 10 mjeseci naše susjedstvo zahvaćeno je plamenom, od Libije do Bjelorusije. Sve je postalo mnogo gore nego što se moglo očekivati“        

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel rekao je da Evropska unija – ukoliko ne stabilizuje Balkan i ne rješi pitanje Beograda i Prištine – neće moći da se smatra geopolitičkom silom.

Borel je u intervjuu „Fajnenšel tajms“ od nedelje, u kome je govorio o spoljnoj politici Unije, rekao da Balkan za Brisel takođe predstavlja razlog za zabrinutost.

„Ako mi ne stabilizujemo Balkan biće teško da se smatramo geopolitičkom silom“, rekao je Borel.

„Jer niko drugi neće to uraditi, samo mi Evropljani“, dodao je on.

Borel je rekao da se Brisel zalaže za postepnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropski blok ali da ima brojnih neslaganja između Srbije i Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008, što Beograd ne priznaje.

Govoreći šire o situaciji u svijetu Borel je u intervjuu ukazao da je susjedstvo EU „obuhvaćeno plamenom“ i pozvao na „snažan i ujedinjen odgovor“ zemalja članica.

„Posljednjih 10 mjeseci naše susjedstvo zahvaćeno je plamenom, od Libije do Bjelorusije“, rekao je Borel za „Fajnenšel tajms“ i dodao da je sve „postalo mnogo gore nego što se moglo očekivati“.

„Globalna situacija i rastuće tenzije sa kojima se suočavamo u susjedstvu zahtjevaju jak i ujedinjen odgovor od zemalja članica“, rekao je on.

Borel je rekao da će ministri spoljnih poslova EU usvojiti restriktivne mjere protiv bjeloruskih „zvaničnika uključenih u namještanje izbora i nasilje koje je uslijedilo 21. septembra“.

Rekao je da će se tada razmatrati i Turska.

„Tenzije u istočnom Sredozemlju između Grčke, Turske i Kipra rastu eksponencijalno i postoji jak rizik od konfrontacije koja ide dalje od riječi“, upozorio je Borel.

Borel je rekao da je cilj EU da „ponovo uspostavi normalne odnose sa Turskom“ kao i stabilnost u regionu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar