Главно РС и матица

Брнабић: Нећемо тражити помоћ ни ЕУ ни Кине – Србија може да се сама носи са епидемијом

НАГЛАСИЛА ДА ВЛАСТ НИКАДА НИЈЕ СКРИВАЛА ПОДАТКЕ НИ О ЕПИДЕМИЈИ НИ О РЕСПИРАТОРИМА
  • Истакла да је једина права грешка власти била што је вјеровала да ће љето смирити корону, али и указала – да су у то сви вјеровали
  • Признала је да је прослава изборне побједе у сједишту СНС била грешка с обзиром на епидемиолошку ситуацију али и демантовала да су она или Кризни штаб, у било ком тренутку прогласили побједу над вирусом
  • Тамо где су попуњени капацитети, отварамо привремене болнице. Сва интенција је да бројеви почну да се смањују, рекла је премијерка и повезала повећање броја заражених у Београду и Новом Саду са одржавањем протеста прошле недјеље

АНА Брнабић је изјавила да ни у једном тренутку нису намјерно скривани статистички подаци о епидемији корона вируса у Србији.

Она је за Радио телевизију Војводине рекла да су у највећој могућој мјери, подаци који се званично објављују „прави подаци“.

Узимали смо волонтере да седе у болницама и сакупљају податке али немамо систем као у државној управи који електронски вуче податке. Ми смо увели какав-такав систем који никада до сада у Србије није постојао, увели га ад хок током највеће светске кризе у последњих 100 година“, рекла је Брнабић.

Она је потврдила да постоје подаци који су намијењени само Влади Србије а не јавности, али и додала да не зна о чему говори редакција БИРН-а која је објавила податке из како су навели, информационог система Ковид19, а који показују да је број заражених и умрлих знатно већи од званичног броја.

„Стално ми стижу подаци колико слободних респиратора имамо али то није податак за јавност јер нису све респираторе заузели пацијенти који су ковид позитивни“, казала је премијерка.

Демантовала је да су подаци о броју тестова или респиратора поверљиве информације и навела да је тренутно у магацинима више од 500 респиратора као и да ни у једном тренутку током борбе са епидемијом, Србија није имала пун капацитет заузетости респиратора.

„Сваког дана причам колико тестова имамо на лагеру, председник је недавно причао колико тачно респиратора имамо. На почетку је то била изузетно осетљива информација јер смо знали да се спрема огромна борба на светском тржишту за набавку респиратора“, казала је Ана Брнабић.

Говорећи о повјерењу грађана у Кризни штаб и поступке Владе Србије у борби против епидемије, она је казала да је направљена грешка када су сви мислили да вирус током љета неће бити у циркулацији као што је данас.

„Немам проблем да кажем да смо у нечему погрешили јер смо слушали оно што је говорила струка у свету. Ту су погрешили сви, експлозија бројева је свуда – и у региону и свету. Ово је борба свих нас, не само Владе Србије. Људски се осећам најодговорнијом али је ово борба читавог друштва“, рекла је премијерка.

Оценила је и да су углед чланова Кризног штаба „од марта подривали неки политичари, политичке групације, аналитичари, медији“.

„Не видим смисао у томе. Нико од њих није трпео никакав одијум јавности што је пласирао лажне вести попут оне да смо затворили људе током ванредног стања да би насељавали мигранте по Србији“, рекла је премијерка.

Признала је да је прослава изборне побједе у сједишту СНС била грешка с обзиром на епидемиолошку ситуацију али и демантовала да су она или Кризни штаб, у било ком тренутку прогласили побједу над вирусом.

Упитана да ли је вријеме да се Србија обрати за помоћ ЕУ или Кини с обзиром на епидемиолошку ситуацију, премијерка је рекла да ситуација јесте критична али не таква „да са њом не можемо да се носимо“.

Тамо где су попуњени капацитети, отварамо привремене болнице. Сва интенција је да бројеви почну да се смањују“, рекла је премијерка али и повезала повећање броја заражених у Београду и Новом Саду са одржавањем протеста прошле недјеље.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар