Glavno Svijet

Donji dom Kongresa SAD traži od Trampa da uvede sankcije protiv Sjevernog toka-2

PRESUDNO ĆE BITI KAKO ĆE SE POSTAVITI ZVANIČNI BERLIN I NJEMAČKE KOMPANIJE UKLJUČENE U PROJEKAT
  • Jedna situacija će biti ako Njemci pokleknu i ustuknu. A sasvim druga – ako se odupru i odluče da nastave da (zajedno sa Gaspromom) grade Sjeverni tok-2 uprkos američkim sankcijama

PREDSTAVNIČKI dom – donji dom Kongresa SAD – jednoglasno je usvojio rezoluciju o suprotstavljanju gradnji gasovoda Sjeverni tok-2.

Taj dokument priziva predsjednika SAD Donalda Trampa da evropsku energetsku bezbjednost podržava preko diversifikacije snabdijevanja Starog kontinenta i smanjivanja njegove zavisnosti od isporuka iz Rusije.

Usvojenom rezolucijom se takođe podržava uvođenje sankcija protiv učesnika u projektu Sjeverni tok-2.

Sankcije su, naravno, ključni element rezolucije Predstavničkog doma koji je – kao što se vidi – ujedinio kongremsne demokrate i republikance.

„Rezolucija“ nije za Bijelu kuću obavezujući dokument, pa ostaje da se sačeka Trampova reakcija.

Dio glavnih saradnika američkog predsjednika sigurno je za sankcije. Ako se Tramp odluči za sankcije – najindikativnije je biti kako će se postaviti zvanični Berlin i njemačke kompanije uključene u projekat gasovoda.

Jedna situacija će biti ako Njemci pokleknu i ustuknu. A sasvim druga – ako se odupru i odluče da nastave da (zajedno sa Gaspromom) grade Sjeverni tok-2 uprkos američkim sankcijama.

Sjeverni tok-2 treba da ima dva cjevovoda ukupne propusne moći – 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i da spoji rusku i njemačku obalu Baltika.

Protiv gasovoda su američki sateliti – Poljska, Ukrajina, Letonija i Litvanija.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar