Glavno Federacija/BiH

Dragan Čović uživa najveće povjernje hrvatskih birača u FBiH

KAD BI IZBORI BILI SUTRA, DOBIO BI 65 ODSTO GLASOVA, A KOMŠIĆ 1,5 ODSTO

DA SE danas održavaju izbori u BiH, uvjerljivo bi za hrvatskog člana Predsjedništva pobijedio Dragan Čović kandidat HDZ BiH. To je pokazalo istraživanje Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

U trenutku istraživanja Čović ima povjerenje 65 odsto birača hrvatske nacionalnosti. Na drugom mjestu je kandidatkinja HDZ 1990 Dijana Zelenika sa 9 odsto naklonjenosti birača. Na trećem mjestu je Željko Komšić sa 1,5 odsto, Jerko Ivanković Lijanović sa 0,3 odsto, te Boriša Falatar sa 0,2 odsto povjerenja hrvatskih birača.

HDZ BiH danas uživa najviše povjerenje hrvatskih birača. Slijedi HDZ 1990. Druge stranke imaju dosta manje povjerenja ispitanika

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u periodu od 25. juna do 1. jula je proveo veliko istraživanje javnog mnjenja na uzorku od 1.500 ispitanika hrvatske nacionalnosti (osobe starije od 18 godina). S obzirom na stupen strukturiranosti pitanja korištena su dihotomna i pitanja s višestrukim odgovorom. Tip naselja je grad/selo.

Istraživanje je provedeno na teritoriji Federacije BiH na području šest kantona (Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački, Herceg-Bosanski, Zeničko-dobojski i Posavski) putem telefonskog ispitivanja. Učestvovanje u istraživanjima odbilo je 15% pozvanih ispitanika.

U strukturi ispitanika 54 odsto bilo je muškaraca i 46 odsto žena. Od ukupnog broja 3 odsto ispitanika se nije izjasnilo kojoj nacionalnosti pripadaju.

Na pitanje „namjeravate li izići na opšte izbore 7. oktobra ove godine“ 54,7 odsto ispitanika je odgovorilo da žele izaći, 21 odsto da neće izaći i njih 24,3 odsto „ne zna“ hoće li izaći na izbore u oktobru.

Hrvati žele da se ubrza put u Evropsku uniju i NATO.

Večernji.ba

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar