Главно Федерација/БиХ

Џаферовић 9. јануар назвао даном када је почело све зло у БиХ

ОН БИ ДА ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ЗАБРАНЕ СЛАВЉЕЊЕ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ, Шефик Џаферовић, изјавио је да ће 9. јануар, када се обиљежава Дан Републике Српске, увијек памтити као дан када је, како је рекао, „почело све зло у БиХ“.

Џаферовић је то рекао на конференцији, која је у Сарајеву одржана на тему наводних посљедица Декларације о проглашењу Републике српског народа БиХ 1992.

Додао је да је непоштовање одлуке Уставног суда БиХ противуставно и кривично дјело на које треба да реагују институције БиХ да би се процесуирали они који не поштују одлуке.

„То је датум када је започело све зло у Босни и Херцеговини. Тај чин је био удар на уставни поредак БиХ. У политичком и сваком другом смислу то је дан када је започео геноцид и масовни злочини те масовна кршења људских права на простору БиХ. То је потврђено и одлукама Хашког трибунала и Уставног усуда БиХ, као и пресудом Међународног суда правде у Хагу“, навео је Џаферовић, пренио је сарајевски портал Klix.ba.

Он је позвао на поштовање Устава и Дејтонског мировног споразума, а то, према његовим ријечима, значи поштивање одлука Уставног суда БиХ и међународних судова.

„Ми никада нећемо заборавити шта је започело 9. јануара и увијек ћемо се сјећати тог датума као датума када је започело све зло у БиХ“, рекао је Џаферовић.

Говорећи о доношењу закона о негирању геноцида, Џаферовић је рекао да унутар државних институција, прије свега Парламентарне скупштине БиХ, још не постоји спремност за то, јер се политички представници у Републици Српској противе доношењу тог закона.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар