Главно РС и матица

Харадинај: Војска Косова биће наша суверена одлука 14. децембра, а штитиће западне вриједности

„ОБАВИЈЕСТИО САМ СТОЛТЕНБЕРГА ДА СМО ОПРЕДЈЕЉЕНИ ЗА ПРЕОЦЕС ТРАНЗИЦИЈЕ БСК“

ШИПТАРСКИ премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да ће Косово 14. децембра донети „суверену одлуку о трансформацији Безбједносних снага (БСК) у Војску Косова“ и додао да та одлука „садржи визију и вољу грађана Косова да сачувају и штите западне вриједности“.

Он је на Фејсбуку објавио да је став косовских институција о трансформацији БСК у телефонском разговору пренио генералном секретаром НАТО Јенсу Столтенбергу.

„Информисао сам генералног секретара Столтенберга да је Косово опредјељено за процес транзиције БСК, што ће обезбједити професионалну, мултиетничку и кредибилну службу за грађане Косова“, написао је Харадинај.

НАТО је раније саопштио да је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг обавио телефонске разговоре са предсједником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Рамушем Харадинајем које је упознао са исходом сједнице министара спољних послова НАТО на Западном Балкану.

Столтерберг је у тим разговорима навео да би и Србија и Косово требало да покажу смиреност и уздржавање и избјегну било какве провокативне изјаве или радње.

„Са Харадинајем сам покренуо питање о плану да се крене напријед са трансформацијом Косовских снага безбједности у војску. Нагласио сам да такав потез долази у лоше вријеме, да иде против савјета многих НАТО савезника и може да има негативне реперкусије на изгледе Косова за евроатлантске интеграције. Поновио сам да ће, уколико мандат Косовских снага безбједности буде еволуирао, НАТО морати да испита ниво нашег ангажмана са Косовским снагама сигурности“, навео је Столтенберг а пренио НАТО.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар