Glavno Federacija/BiH

Komšić: Ako Dodik odbije ANP – ja neću glasati da Tegeltija bude mandatar

„MEDIJATORI IZ MEĐUNARODNE ZAJEDNICE RADE NA PRIBLIŽAVANJU STAVOVA MEĐU STRANAMA U BiH“
  • Dodik ima sljedeće mogućnosti: da prihvati ANP, da potpuno odbije ANP ili da prihvati ANP i predloži eventualne izmjene koje su prema njegovom mišljenju opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo
  • Bakir IZETBEGOVIĆ: Redukovani ANP, koji je prihvatljiv za NATO štab u Briselu, jedina je realna opcija

PREDSJEDAVAJUĆI  Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ima tri opcije za rješenje krize u vezi s Godišnjim nacionalnim programom (ANP).

Komšić je rekao da neće podržati imenovanje mandatara za sastav Savjeta ministara BiH (Zorana Tegeltiju iz SNSD-a), ako Dodik odbije sve opcije.

Dodik ima sljedeće mogućnosti: da prihvati ANP, da potpuno odbije ANP ili da prihvati ANP i predloži eventualne izmjene koje su prema njegovom mišljenju opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH za sarajevski portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, to je logična i uobičajena procedura.

Od njegovog stava o ANP-u zavisiće i moje glasanje o mandataru. Ako on odbije ANP, ja ne mogu glasati za mandatara koji nije spreman da ispunjava ranije odluke Predsjedništva BiH i da ne poštuje odredbe Zakona o odbrani BiH“, istakao je Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da se 20. avgusta, kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, očekuje postizanje kompromisa o sadržaju i ANP-a za saradnju s NATO-om, ali i o mandataru za Savjet ministara BiH.

I jedno i drugo su zakonska obaveza i zadiru u domen vladavine prava. Stoga je obaveza svih da se ponašaju u skladu s tim. Sve ovo se mora poštovati u cjelosti. Nije moguć parcijalan pristup u rješavanju navedenih pitanja, naglašava Džaferović.

Prvo je zakazana redovna sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati ANP, a isti dan bi trebalo da se održi i vanredna sjednica na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da je redukovani ANP, koji je prihvatljiv za NATO štab u Briselu jedina realna opcija, jer svim stranama pruža mogućnost da postignu većinu ciljeva koje su istakli u vezi sa NATO integracijskim procesom“.

„Nama je bitno napraviti korak koji je u skladu sa Ustavom, zakonom i ranije donijetim odlukama institucija BiH, ne odustati od ANP-a. Srpskoj strani je bitno uskladiti kretanje BiH, i intenzitet saradnje sa NATO, sa Srbijom“, naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, to dvoje je moguće uskladiti samo kroz modifikovani, odnosno redukovani ANP.

„Bitno je napomenuti da Srbija trenutno ima intenzivniju saradnju sa NATO od BiH“, ocijenio je Izetbegović.

On je naveo da medijatori iz međunarodne zajednice trenutno rade na približavanju stavova među stranama u BiH.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar