Glavno Svijet

Kremlj: Ako al-Bagdadi više nije živ – to će biti Trampov ozbiljan doprinos borbi protiv terorizma

MOSKVA VIŠE NE TVRDI DA AMERIČKIH AVIONA I HELIKOPTERA NIJE BILO NAD IDLIBOM

Dmitrij Peskov

RUSIJA je donekle ublažila svoju prvu reakciju na tvrdnju Donalda Trampa da se u provinciji Idlib, koja je pod kontrolom sirijske Al Kaide (Džebhat an-Nusra), vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi raznio eksplozivom da ne bi pao u ruke američkim komandosima. Ali, samo donekle.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se o ozbiljnom doprinosu predsjednika SAD borbi protiv terorizma moći govoriti ukoliko se potvrdi da je alBagdadi zaista završio život u Idlibu zahvaljujući amerikoj komandoskoj operaciji.

U ovom „ukoliko“ sadržana je rezerva. Međutim, Peskov je djelimično korigovao i prvobitno saopštenje Ministarstva odbrane RF da Moskva nije davala dozvolu nikakvim američkim helikopterima da uđu u vazdušni prostor nad Idlibom i da po ciljevima u toj sirijskoj provinciji nisu posljednjih dana dejstvovali avioni SAD ni njihovih saveznika.

Peskov je u toj funkciji izgovorio: „Ako su pripadnici naših oružanih snaga zaista vidjeli u zoni (operacije) američke avione i dronove koji su tamo mogli dejstvovati“.

Tramp se juče zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji i Iraku na pomoći u operaciji u Idlibu.

SAD izjavio je da je Bagdadi bio u tunelu bez izlaza sa svoje troje djece i da je – kada je to shvatio – aktivirao pojas sa eksplozivom od čije detonacije su svi poginuli.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar