Главно Свијет

Трампови адвокати прокурору Мулеру предали његове одговоре на питања поводом „руског мијешања“

THE NEW YORK TIMES: ТРАМП ПРОЉЕТОС ПОМИШЉАО ДА ТРАЖИ КРИВИЧНО ГОЊЕЊЕ КЛИНТОНОВЕ И КОМИЈА
  • Наводно га је од давања налога Министарству правде да покрене кривично гоњење одвратио бивши консултант Бијеле куће Доналд Мекган, упозоривши га да, иако је предсједник САД, нема овлашћења да то иницира, односно наложи министарству. Тачније: да може иницирати отварање истраге против Клинтон и Комија, али да одлуку о њиховом кривичном гоњењу може донијети једино Министарство правде. И да зато мора бити суздржан и опрезан да не би био оптужен за злопотребу власти са тражењем импичемнта

АДВОКАТ Доналда Трампа – бивши градоначелник Њујорка Рудолф Ђулијани – изјавио је да су специјалном пропурору за „руско мијешање“, Роберту Мулеру, предати писани одговори шефа државе на његова питања.

Притом је објаснио: „Од самог почетка смо указивали да много шта од онога што тражи прокурор изазива озбиљна уставна питања и излази изван оквира законите истраге. То је наша позиција и данас. Па ипак, предсједник Трамп се одлучио за сарадњу са прокурором без пресједана“.

Додатно је открио: „Специјални прокурор је добио приступ више од 30 свједока, преко 1,4 милиона страница различитих докумената, а сада има и предсједникове одговоре на питања која су га интересовала. Дошло је вријеме да своју истрагу завршава“.

Упркос оваквој кооперативности, опоненти Трампа не остављају на миру.

The New York Times је управо објавио је да је предсједник САД  прољетос намјеравао да Министарству правде наложи да иницира кривично гоњење бившег државног секретара Хилари Клинтон и екс-директора ФБИ Џејмса Комија.

Наводно га је одвратио бивши консултант Бијеле куће Доналд Мекган, упозоривши Трампа да он, иако је предсједник САД, нема овлашћења да то иницира, односно наложи Министарству правде.

Тачније: да може иницирати отварање истраге против Клинтон и Комија, али да одлуку о њиховом кривичном гоњењу може донијети једино Министарство правде. И да зато мора бити суздржан и опрезан да не би био оптужен за злопотребу власти са тражењем импичемнта.

Трамп је Комија сумњичио и да је тајне податке „дотурао“ The New York Times.

Овај лист наводи и да је Трамп са својим помоћницима и саветницима разматрао и могућност именовања новог специјалног прокурора који би се позабавио Клинтоновом и Комијем и њиховим огрјешењима о америчке законе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар