Главно Федерација/БиХ

Три хрватске херцеговачке општине прогласиле Комшића непожељним

ПОРУЧИЛЕ МУ ДА ЛЕГИТИМНИ ПРЕДСТАВНИК ХРВАТА НИЈЕ ОН ВЕЋ – ДРАГАН ЧОВИЋ
  • Начелник општине Посушје Бранко БАГО: „Особа која из дана у дан ради на деконститутивности Хрвата у БиХ, која кокетира са својом националности зависно од тренутних потреба и која је по трећи пут бошњачким гласовима узурпирала мјесто члана Предсједништва БиХ из хрватског народа не може да представља хрватски народ у Босни и Херцеговини и никада неће бити добродошла у наше Посушје“

НАЧЕЛНИЦИ три херцеговачке општине – Груда, Чапљине и Посушја – прогласили су новоизбраног хрватског члана Предсједништва БиХ, Жељка Комшића, непожељном особом у тим срединама, јер га сматрају нелегитимним.

Како пише портал Клиx.ба, први је био начелник Груда Љубо Гризељ, који каже да Комшић, због начина на који је изабран, није добродошао у ту општину и да су Хрвати у свим општинама и градовима у којима су већински народ изабрали свог члана Предсједништва, односно лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића.

„Жељко Комшић је трећи пут узурпирао оно што му не припада и не треба да долази јер ми нисмо спремни да му изразимо званичну добродошлицу. Он није легитимни представник Хрвата Босне и Херцеговине, тако ни општине Груде. За нас је то, на основу 90,82 одсто воље бирача општине Груде, Драган Човић и њему ћемо првом приликом изразити најсрдачнију добродошлицу“, поручио је Гризељ, реагујући на најаву Комшића да ће обићи све општине у БиХ којима живе Хрвати.

Његов примјер слиједио је и начелник Чапљине, Смиљан Видић, који је изразио жаљење што Бошњаци још једном на овакав начин понижавају Хрвате.

„Истовремено смо и жалосни што је још једном изабран за члана Предсједништва из хрватског народа кандидат који нема никакву подршку Хрвата у БиХ. Као такав није добродошао у наш град. Оваквим избором један дио Бошњака је покушао да направи штету Хрватима и Босни и Херцеговини. Хрватима штету нису нанијели, али БиХ јесу, имали смо као народ и раније великих изазова, али смо их вођени ХДЗ-ом БиХ знали и успели савладати, тако ће бити и сада“, изјавио је Видић.

Након њих поруку да Комшић није добродошао у Посушје послао је предсједник те општине Бранко Баго.

Баго изборни резултат за чланове Предсједништва тумачи као да су Бошњаци добили два члана у том тијелу, па поручује да „један од двојице новоизабраних бошњачких чланова Предсједништва Босне и Херцеговине“ Жељко Комшић није добродошао у Посушје.

„Особа која из дана у дан ради на деконститутивности Хрвата у БиХ, која кокетира са својом националности зависно од тренутних потреба и која је по трећи пут бошњачким гласовима узурпирала мјесто члана Предсједништва БиХ из хрватског народа не може да представља хрватски народ у Босни и Херцеговини и никада неће бити добродошла у наше Посушје“, рекао је Баго.

Он каже и да је на овим изборима Посушје јасно рекло ко је члан Предсједништва БиХ из хрватског народа, односно да је то Драган Човић.

„Скоро 90 одсто бирача дало је подршку Драгану Човићу и политичким странкама окупљеним око Хрватског народног сабора. Одлучно и храбро стојимо уз ХНС и предсједника Човића у даљој борби за равноправност и конститутивност Хрвата у Босни и Херцеговини. Будимо истрајни у залагањима за праведна, логична и уставна законска рјешења изборног процеса како би у што скоријем року превазишли ову аномалију која омогућава бројнијем народу да мајоризиује малобројнији бирајући му представнике“, навео је Баго у саопштењу достављеном медијима.

Због избора Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда Хрвата данас је у Мостару најављена протестна шетња, када ће учесници протеста испред Канцеларије хрватског члана Предсједништва палити свеће.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар