Главно РС и матица

Вучић Борелу: Приштина је `платфорном` означила крај дијалога

ОЧЕКУЈЕ СЕ ОТВАРАЊЕ АВИОНСКИХ ЛИНИЈА ИЗ БЕОГРАДА СА МАДРИДОМ И БАРСЕЛОНОМ
  • Шеф шпанске дипломатије Жозеп БОРЕЛ: Шпанија против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија противна принципима међународног права, али да подржава тражење компромисног рјешења у оквиру дијалога Београда и Приштине

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић данас је у разговору са министром спољних послова Шпаније Жозепом Борелом истакао да је Приштина, доношењем платформе показала да је против дијалога и тиме означила његов крај, као и да се не зна шта ће бити њени сљедећи потези, али да ће Србија остати привржена миру и стабилности у региону.

Министар Борел је рекао да је Шпанија против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија противна принципима међународног права, али да подржава тражење компромисног рјешења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Вучић је шефу шпанске дипломатије рекао да се Србија понаша одговорно, јер је испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и у исто вријеме разумно и уздржано, јер није реципрочним мјерама одговорила на таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије, саопштила је Служба за сарадњу с медијима предсједника.

Предсједник је изразио захвалност Шпанији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и активној подршци у заштити виталних државних и националних интереса Србије.

Он је, у исто вријеме, потврдио да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Шпаније и да Шпанија може увијек да рачуна на подршку Србије.

Вучић је изразио и задовољство због одличних билатералних односа двеју земаља, заснованих на међусобном разумевању, а који се потврђују путем редовног политичког дијалога и других видова сарадње.

Предсједник Вучић је захвалио Шпанији на подршци евроинтеграцијама Србије, а министар Борел истакао да се тиме одаје признање успјешним реформама, које је Србија спровела на путу ка Европској унији.

Двојица саговорника су констатовали да у економској сарадњи нису искоришћење све могућности, изразивши наду да ће контакти између српских и шпанских компанија бити интензивнији, посебно по успостављању директних авио-линија из Београда ка Мадриду и Барселони.

Предсједник Вучић је замолио министра Борела да пренесе позив шпанском краљу Фелипеу да посјети Србију.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар