Одабрано Свијет

Хрватска креће у набавку америчких војних транспортних хеликоптера Black Hawk

СА ТОМ КУПОВИНОМ ЋЕ ПОТПУНО ЗАМИЈЕНИТИ СОВЈЕТСКУ/РУСКУ РАТНУ ТЕНИКУ
  • Министарство одбране Хрватске је САД упутило захтјев за донацију 12 UH-60 модел А кроз партнерски програм Excess defense articles (EDA). Кроз тај програм америчка војска земљама партнерима донира или продаје своје одбрамбене вишкове

НАКОН одлука о набавци 12 борбених авиона Ф16 Barak и 16 извиђачко-борбених хеликоптера Kiowa OH-58D, Министарство одбране Хрватске креће у финализирање опремања Ратног ваздухопловства новим транспортним хеликоптерима Black Hawk.

Министар обране Дамир Крстичевић ових је дана на састанку с војним пилотима у бази Плесо открио да је у току израда тактичко-техничке студије за опремање вишенамјенским хеликоптерима западног произвођача, пише Јутарњи лист.

Студија ће показати који хеликоптери највише одговарају потребама ваздухопловства. План је да се ескадрила нових транспортних хеликоптера набави до 2025., када истиче рок употребеи постојећим хеликоптерима Ми-8.

Циљ садашњег вођства MORH-a и Оружаних снага је да се у сљедећих неколико година у потпуности пређе на ваздухопловну технику западне производње. Осим, наравно, транспортних хеликоптера Ми171Сх који су у овом тренутку на генералном ремонту да би се могли користити сљедећих 10 година.

О набавци Black Hawk хеликоптера прича се још од 2014, када је тадашњи министар обране Анте Котромановић ту идеју изнио тадашњем америчком потпредсједнику Џо Бајдену, а како Хрватска не би зависила од руске технике.

Како се неслужбено сазнаје, још 2015. од америчке Владе су примљене понуде за нови хеликоптер Black Hawk UH-60 модел М и половни ремонтирани UH-60 модел А надограђен на модел L.

Aмеричка vлада je Загреб упутила и службену понуду за 16 нових хеликоптера Bell UH-1Y за око 760 милиона куна.

Министарство одбране Хрватске је САД упутило захтјев за донацију 12 UH-60 модел А кроз партнерски програм Excess defense articles (EDA). Кроз тај програм америчка војска земљама партнерима донира или продаје своје одбрамбене вишкове.

Хрватска војска већ је на тај начин опремљена возилима MRAP и M-ATV те хеликоптерима Кiоwа.

Током прошле године хрватској страни је презентована могућност модернизације тих хеликоптера на ниво М.

У случају набавке модела А Black Hawk, ријеч је о изворној варијанти тог хеликоптера који има четверочлану посаду и капацитет превоза 11 путника. Овај модел се производио од 1977. до 1989.

Надоградњом на модел М, хеликоптер добија веће лопатице ротора, што осигурава већу носивост, и дигиталну авионику, што укључује и „glass cocpit”, те напреднији компјутерски систем за управљање.

Уз то, уграђује се и нови мотор, ојачава труп, а могу се уградити и додатни резервоари за гориво.

Реализацијом ове набавке био би заокружен планирани процес замјене руске војне технологије западном.

(slobodnadalmacija.hr)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар