Odabrano Svijet

New York Times: Po svim simulacijama, SAD bi bile poražene u ratu sa Rusijom i Kinom

POJAČAVA SE PRITISAK DA SAD ŠTO PRE PROIZVEDU RAKETE SREDNJEG DOMETA I MODERNIZUJU CEO ARSENAL
  • Njujorški list tvrdi: «Sjedinjene Države mogu izgubiti i realni rat protiv tih zemalja… Došlo je vreme da SAD vode ravnopravnu igru“
  • Američki naučnici istupili sa opomenom da bi nuklearni rat bio samoubilački za SAD i Rusiju i da bi eksplozije nuklearnih bombi izazvale požare koji bi izbacili u atmosferu 147 miliona tona čađi koja bi dovela do atomske zime. Takve da bi za puni povratak Sunca i normalnih temperatura bila potrebna cela decenija

JOŠ UVEK najuticajniji američki list The New York Times objavio je procenu da bi Sjedinjene Države izgubile „u realnom ratu protiv Rusije i Kine“.

Autor analize Timoti Volton nije propustio priliku da Moskvu optuži za prestanak važenja Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, ali ga više „žulja» što Kina, koju taj sporazum nije ograničvavao, sada ima „hiljade do juče zabranjenih raketa».

Njujorški list navodi da su kineske rakete srednjeg dometa, zajedno sa ruskom 9M729, koja ima manju razornu moć od nuklearnih, više nego dovoljan razlog SAD što pre proizvedu neatomske rakete srednjeg dometa.

Za ovim je usledilo upozorenje: „Bez takvih kopnenih raketa, Oružane snage SAD – u svim simulacijama ratova sa učešćem Rusije i Kine – redovno bivaju poražene. A to znači da mogu izgubiti i realni rat protiv tih zemalja».

The New York Times naglašava:„SAD moraju proizvesti nova oružja i modernizovati svoj postojeći arsenal. Došlo je vreme da SAD vode ravnopravnu igru“.  

Gotovo istovremeno se pojavila opomena naučnika sa Ratgerskog univerziteta, američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i Univerziteta Kolorada da bi pravi nuklearni rat između SAD  i Rusije bio samoubilačni za obe strane i pogibeljan za ceo svet.

Prema ovom istraživanju, eksplozije nuklearnih bombi iizazvale bi požare koji bi izbacili u atmosferu 147 miliona tona čađi koja bi se za nekoliko nedelja raširila po zemljinoj lopti i zaklonila sunčevu svetlost.

Po njihovoj prognozi, bilo bi potrebno sedam godina da ova zavesa od čađi postepeno nestane, a još tri godine – da se osunčanost naše planete vrati u normalno stanje.

Zavesa od čađi dovela bi do pada prosečne temperature vazduha za 9 stepeni Celzijusa.

Akutna temperaturna anomalija trajala bi oko 4 godine.

Atomska zima bi bila duga jer bi se prosečne temperature na doratni nivo vratile tek kroz deset godina.

http://fakti.org/oruzje/new–<