Predsjednik RS

Dodik: Uvjeren sam da će se EU raspasti prije nego BiH postane njena članica

„BRITANCI SU OVDJE NAPRAVILI HAOS, A NAPRAVILI SU GA I NA BLISKOM ISTOKU“
  • „Američki predsjednik Donald Tramp želi da Evropska unija nestane i da njemačka kancelarka Angela Merkel više nije moćna kao nekada, a da na politiku Brisela jako utiče stav zemalja sa istoka EU, odnosno članica Višegradske grupe“
  • „Sramni pokušaji u Hrvatskoj da koncentracioni logor Jasenovac – najstrašnije mjesto stradanja srpskog naroda, pretvore u radni logor. Ali, jevrejski izvori u Jad Vašemu u Jerusalimu navode da je u Jasenovcu ubijeno pola miliona ljudi, od čega je 35.000 Jevreja, a da su ostalo Srbi i Romi“

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska ove godine dobiti 120 kilometara autoputa, novi klinički centar u Banjaluci, bolnicu u Istočnom Sarajevu, a kreće i izgradnja bolnice u Doboju, te podsjetio na novu bolnicu koja je napravljena u Bijeljini.

Dodik je u emisiji „Predsjednik govori“ na Radio-televiziji Republike Srpske iznio niz stavova o unutrašnjim odnosima u BiH, ali i o međunarodnoj politici.

On je izjavio da je najveća politička pobjeda Republike Srpske poslije Dejtona uspostavljanje mehanizam kooridinacije nakon što je odbačen koncept funkcionalne BiH, koji je značio smanjenje nadležnosti Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je dodao da se treba razvijati u regionalnom smislu, te da pored zapada treba poštovati i Rusiju.

„Ja sam uvjeren da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica. Ja ne tvrdim da EU ne treba da bude naš cilj, ali na evropskom putu želimo da budemo vidljivi. Sada nijedno evropsko pitanje ne može biti dogovoreno na nivou BiH bez naše saglasnosti“, rekao je Dodik.

Dodik smatra da američki predsjednik Donald Tramp želi da Evropska unija nestane i da njemačka kancelarka Angela Merkel više nije moćna kao nekada, a da na politiku Brisela jako utiče stav zemalja sa istoka EU, odnosno članica Višegradske grupe.

„Britanci su ovdje pravili haos. Eno, napravili su haos na Bliskom istoku i sada taj problem žele stvoriti ovdje“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da Rusija nema takve pretenzije i da poštuje Vladimira Putina te da bi volio da posjeti BiH, odnosno Republiku Srpsku. On se dotakao i sukoba „civilizacija rekavši“ kako je on aktuelan i da su nekadašnji istoričari bili upravu najavivši takav rat.

Što se tiče migrantske krize, Dodik bi sve riješio deportacijama izbjeglica i ekonomskih migranata iz Bliskog istoka.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da „sramni pokušaji u Hrvatskoj“, da koncentracioni logor Jasenovac – najstrašnije mjesto stradanja srpskog naroda, „pretvore“ u radni logor, govore koliko ih to boli.

„Oni su tamo pobili Srbe. Ubili su ogroman broj naših ljudi. Bivša Jugoslavija se solidarisala sa tim stradanjem, jer nije izdvojila krivce za tako nešto“, rekao je Dodik novinarima u Romanovcima kod Gradiške.

Prema njegovim riječima, Jasenovac je ostao stalno skriven od stručne i političke javnosti u svijetu i zadatak ove generacije jeste da dođe do te istine.

On je podsjetio da jevrejski izvori u „Jad Vašemu“ u Jerusalimu govore da je u Jasenovcu ubijeno pola miliona ljudi, od čega je 35.000 Jevreja, a da su ostalo Srbi i Romi i dodao da mu je vodeći izraelski stručnjak za Holokaust rekao da nikakvi falsifikati ne mogu da promijene da je u tom logoru smrti ubijeno 500.000 ljudi i da je Jasenovac bio jedinstven i po tome što je imao logor za djecu.

Kako je ocijenio, taj pokušaj falsifikovanja istorije nije nepoznat, ali se stradanje ne može minimizirati.

„To je bio logor smrti, Jasenovac je najstrašnije mjesto stradanja srpskog naroda, a oni mogu da oko toga plasiraju razne laži“, rekao je Dodik.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar