Предсједник РС

Лаврова и Русију у Бањалуци дочекали народ и градња српско-руског храма

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ СВЕЧАНО И РАДОСНО ДОЧЕКАН У СВИМ УЛИЦАМА КОЈИМА ЈЕ ПРОШАО
  • Владикa ЈЕФРЕМ министру иностраниох послова Русије уручио поклон – фототипско издање најстаријег писаног споменика српске културе и духовности „Мирослављевог јеванђеља“
  • Милорад ДОДИК и Сергеј Лавров заједно открили плочу која ће бити на једном од зидова храма, а предсједник Српске је рекао: Захваљујемо се на пажњи коју поклањате Републици Српској и Дејтонском процесу. А овај храм и центар оставићемо у завјет новим генерацијама. Људи који из Русије долазе овдје имаће свој дом и доказ нашег великог пријатељства“
  • Сергеј ЛАВРОВ: Данас смо овде свједоци једног важног догађаја. Овај храм биће будућност велике сарадње Русије и Републике Српске. Идеја за изградњу храма потекла од Милорада Додика, на чему му се посебно захваљујем
  • У административни центар Владе РС Лаврову је предсједник РС уручио Орден Републике Српске на огрлици

ШЕФ руске дипломатије стигао је данас поподне у Бањалуку из Сарајева и одмах кренуо у обилазак градилишта будућег српско-руског културног и вјерског центра.

Након интонирања руске химне и химне Републике Српске, Лаврову и уваженим гостима се обратио владика бањалучки Јефрем.

„У Бањалуци је прије неколико дана служена Света литургија у саборном храму Христа спаситеља, а затим смо освештали темеље овога храма. Наш српско – руски храм биће посвећен Преображењу Господњем, Светој Породици Романов и Светом Сави“, рекао је владика Јефрем.

Како је рекао, идеја подизања спомен српско – руског храма стара је цијелих стотину година – од Првог свјетског рата, а послије њега било је покушаја његове реализације који нису успјели.

„Дошао је Други свјетски рат, а затим и грађански рат на овим просторима. Колико год се чинило да каснимо у овом светом дјелу, све се догодило са промишљу Божијом, у коме је један дан као хиљаду година, а хиљаду година као један дан“, нагласио је владика.

Владика је шефу руске дипломатије уручио поклон – фототипско издање најстаријег писаног споменика српске културе и духовности „Мирослављевог јеванђеља“.

На градилишту центра су били и предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Владе РС Жељка Цвијановић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Потом су Додик и Лавров открили плочу која ће бити на једном од зидова храма.

Предсједник Српске се захвалио што је Лавров дошао у Бањалуку. Рекао је да овај храм повезује једно вријеме и да ће његова градња оплеменити српско руско пријатељство.

Захвалио се руском министру и на пажњи коју поклања РС и Дејтонском процесу и рекао:

„Оставићемо храм у завјет новим генерацијама. Људи који из Русије долазе овдје имаће свој дом и доказ нашег великог пријатељства“.

Додик је истакао да је Српска је стабилна, мирна и посвећена развоју, а да присуство успјешних руских компанија за њу значи много.

„Све је то доказ наше добре сарадње. Желим да захвалим предсједнику Путину на пажњи коју нам је увијек посвећивао“, рекао је Додик.

Истакавши да је Русија привржена миру, Дејтонском споразуму и поштовању међународног права, додао је:

„То је оно што нас чини још ближим. Али, морам да кажем да су интервенције које су чинили многи високи представници деградирали Дејтонски споразум, отели наше надлежности из изворног Дејтона и учинили да се Српска бори за свој статус који је остварила мировним споразумом“.

Лавров се обратио присутнима и рекао:

„Данас смо овдје свједоци једног важног догађаја. Овај храм биће будућност велике сарадње Русије и Републике Српске.
Идеја за изградњу храма потекла од Милорада Додика, на чему му се посебно захваљујем. Ми знамо да српски народ памти посљедњег руског императора који је притекао у помоћ када се Србија нашла пред надмоћним непријатељем“.

Лавров је подсјетио да је пуно Срба западно од Дрине било  регрутовано у аустроугарску војску, али да су прешли на руску страну и заједно се борили против непријатеља.

Руска делегација се са градилишта упутила у административни центар Владе РС гдје је Лавров одликован Орденом Републике Српске на огрлици.

Руског шефа дипломатије је са простора будућег Храма испратио аплауз бројних грађана Бањалуке и пјесма црквеног хора.

Лаврова је на улицама Бањалуке и на темељима српско – руског храма дочекао и поздравио велики број грађана.

По изласку из авиона, Лавров се почастио хлебом и сољу.

Руски министар је рано јутрос стигао авионом у Сарајево, гдје се састао са члановима Предсједништва БиХ и Игором Црнатком, министаром спољних послова БиХ.

Изетбеговић: Био сам против неприпремљене квадрилатерале

БАКИР Изетбеговић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине и предсједник муслиманске Странке демократске акције, у интервјуу за Н1 је објаснио зашто Изетбеговић зашто није подржао идеју о одржавању квадрилатерале између Босне и Херцеговине, Србије, Русије и Труске.

„Нисам био за одржавање квадрилатерале, осим да је добро припремљена. Дакле, да унапред има закључке, циљ би тада био оправдан. Међутим, све друго неприпремљено би отворило спекулације о координираном присуству Русије и Турске, што нама у Босни и Херцеговини не треба“, казао је за Н1.

Подсјетио је на тврдњу Лаврова да Русија не стоји иза било каквих дестабилишућих активности на Балкану, нарочито не оних сецесионистичког карактера, па додао:

„Речено је да није за демонизацију Републике Српске. Рекли су и да су за коначни одлазак Канцеларије високог представника из Босне и Херцеговине. Одговорио сам му да је проблем останка ОХР-а у понашању политичара у Босни и Херцеговини. Замолио сам га да изврши позитиван утицај у том смислу. ОХР се пасивизирао, он је ту остао као осигурач“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар