RS i matica

Haradinaj upozorio Srbe na sjeveru KiM da ne pokušavaju da proglase autonomiju

SERVER: „KOREKCIJA GRANICA” VODIĆE STVARANJU VELIKE ALBANIJE I NEZAVISNOSTI REPUBLIKE SRPSKE
  • Neosuđeni zločinac-premijer objavio da se „neće tolerisati kršenje kosovskih zakona“. I najavio da će 4. avgusta radna grupa, koja je na tome radila, podnijeti „izvještaj o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština“
  • Danijel SERVER: „Razmjena teritorija bi dala vjetar u leđa onim kosovskim Albancima koji žele ujedinjene sa Albanijom. To bi išlo u prilog i Albancima u Makedoniji, koji bi takođe željeli ‘Veliku Albaniju’, što bi destabilizovalo Makedoniju… Republika Srpska, koju većinski naseljavaju Srbi i zauzima 49 odsto teritorije BiH, mogla bi da proglasi nezavisnost i da iznese zahtjev za ujedinjenje sa Srbijom, a u tom slučaju bi mogao da se dogodi i recipročan potez bosanskih Hrvata“

KOSOVSKI šiptarski premijer Ramuš Haradinaj upozorio je danas, nakon sjednice kosovskog savjeta za bezbjednost, Srbe na sjeveru pokrajine da će biti odgovoreno na njihov eventualni pokušaj da proglase autonomiju.

„Niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju”, rekao je on na konferenciji za štampu i dodao da se neće tolerisati kršenje kosovskih zakona, prenosi „Gazeta ekspres”.

Haradinaj kaže da će sutra radna grupa moći da podnese izvještaj o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština.

Prema njegovim riječima, čekalo se na ispunjenje te obaveze iz Brisela, kako bi prištinske vlasti bile sigurne „da je statut ZSO u skladu sa kosovskim zakonima”.

Kako se i moglo očekivati, oglasio se i američki analitičar albanofil Danijel Server. Upozorenjem da je „korekcija granica” eufemizam za „razmjenu teritorija” i da je to „loša ideja“:

Danijel Server

„Razmjena bi dala vjetar u leđa onim kosovskim Albancima koji žele ujedinjenje sa Albanijom. To bi išlo u prilog i Albancima u Makedoniji, koji bi takođe željeli ‘Veliku Albaniju’, što bi destabilizovalo Makedoniju”, napisao je Server u autorskom tekstu za portal Peacefare.net, a povodom izjave kosovskog predsjednika Hašima Tačija da je spreman da razgovara o „korekciji granica”.

On dalje navodi da je jedan od razloga i to što bi Republika Srpska, koju većinski naseljavaju Srbi i zauzima 49 odsto teritorije BiH, mogla da proglasi nezavisnost i da iznese zahtjev za ujedinjenje sa Srbijom, a u tom slučaju bi mogao da se dogodi i recipročan potez bosanskih Hrvata.

„Rusi bi presedan korekcije granica iskoristili u Južnoj Osetiji i Abhaziji u Gruziji, Transnistriji u Moldaviji, kao i Donbasu u Ukrajini. Zato bi Rusima mogla i da se svidi ideja o učlanjenju Kosova u UN, što bi bila Pirova pobjeda ukoliko se Kosovo uključi u ideju stvaranja ‘Velike Albanije’ ili ako Kina odluči da uloži veto na članstvo Kosova”, rekao je Server.

On se, zbog svega, nada da će se dogovor o toj „lošoj ideji” veoma teško postići.

„Srbija ima dobre bezbjednosne razloge da ne da teritoriju na jugu svog centralnog djela jer se on nalazi na glavnom putu ka moru. Srpska pravoslavna crkva bi bila najveći gubitnik ako dođe do ‘korekcije’. Takođe, Kosovo ima dobre razloge da ne prenagljuje u zahtjevu za korekcijom granica koje će teško ostati mirne”, ukazao je Server.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar