РС и матица

У Приштини без Српске листе законом од три члана проглашена „војска Косова“

ТАЧИ ОБЈАВИО ДА ЈЕ „КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ПРОЦЕС ИЗГРАДЊЕ ДРЖАВЕ КОСОВО“
  • У закону пише да су „косовске снаге безбједности мултиетничке војне снаге, професионалне, наоружане и овлашћене да служе у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом”

ПАРЛАМЕНТ шиптарког Косова  је по убрзаном поступку, без присуства посланика Српске листе, усвојио два од три предложена закона из пакета о трансформацији КБС у војску.

Од данас, према првом усвојеном закону, Министарство КБС зваће се Министарство одбране Косова, а усвојен је и закон о безбједносним снагама.

Предстоји гласање о закону о служби у безбједносним снагама.

Сједница парламента је на приједлог предсједника, Кадрија Весељија, почела минутом ћутања за жртве, како се наводи, борбе за ослобођење и државност.

У сали је 107 посланика, пренијела је Коха онлајн.

Члан закона који садржи надлежности и дужности КСБ-а има укупно три параграфа.

„Снаге безбједности Косова штите суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово”, наводи се у измјењеном тексту, који је усклађен са препорукама Европске комисије, преноси Танјуг.

Такође у закону стоји да су „косовске снаге безбједности мултиетничке војне снаге, професионалне, наоружане и овлашћене да служе у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом”, стоји у тачки 2 овог члана.

Закључујући сједницу парламента, Весељи је рекао да је ово историјски датум за Косово.

„Честитам свим војницима”, рекао је Весељи.

Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао:„Стара војска, војска”.

А косовски предсједник Тачи је на Фејсбуку поручио да је послије две деценије напорног рада, коначно затворен процес „изградње државе Косово”.

„Као друштво и држава, показали смо се храбрим, одговорним и знамо да треба да останемо уједињени у одбрани интереса нашег народа и наше државе. Стварање Војске Косова и Министарства одбране је најбољи поклон за крај године”, навео је Тачи на Фејсбуку.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар