RS i matica

Vučić: I SAD i Srbi treba da vide kako smo od velikih prijatelja postali neprijatelji

U PRANJANIMA OBELEŽENO 75 GODINA OD SPASAVANJA 500 SAVEZNIČKIH PILOTA
  • Aleksandar VUČIĆ: „Nije lako ni Srbima u RS, kada su u pitanju odnosi sa Amerikom u poslednjih 25 godina, ni Srbima Krajišnicima, ni Srbima sa KiM, niti u Srbiji. Moramo da se zapitamo zašto je to tako. Pogotovo posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu
  • Predsjednik Srbije pozvao SAD da se zapitaju, makar da razgovaraju između sebe, jer su velika sila, da li su i one, zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama, žrtvovale jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stale na stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije, iz ne baš jasnih razloga
  • Ambasador SAD Kajl SKOT: Velika je greška smatrati da su 90-te alfa i omega odnosa Srbije i Sjedinjenih Država

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić zapitao je Sjedinjene Američke Države zašto su žrtvovali najlojalnijeg saveznika kroz istoriju, Srbiju, a mi ćemo, kaže, morati da razmislimo kako smo, poslije veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svjetskom ratu, uspjeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja.

Vučić je u Pranjanima, na obilježavanju 75. godišnjice operacije spasavanja 500 savezničkih pilota, najviše američkih, istakao da Srbija želi prijateljske odnose sa SAD, i da obe strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da smo od velikih prijatelja postali neprijatelji.

„Na drugačiji način ću da postavim jednačinu, koju je postavio Skot u svom govoru da smo imali loše odnose za vreme Slobodana Miloševića. Nije lako ni Srbima u RS, kada su u pitanju odnosi sa Amerikom u poslednjih 25 godina, ni Srbima Krajišnicima, ni Srbima sa KiM, niti u Srbiji. Moramo da se zapitamo zašto je to tako. Zamislite posle ovakvog veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu šta smo sve uradili i kako smo uspeli da uradimo da od Amerikanaca, velikih prijatelja, napravimo neprijatelja. Jesmo li pogrešili ili dozvolili sebi da uvek budemo bezgrešni”, zapitao je predsjednik Srbije.

A SAD je pozvao da se zapitaju, makar da razgovaraju između sebe, jer su velika sila, „da li su i oni, zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama, žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stali u stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije, iz ne baš jasnih razloga”.

„Ja otvoreno govorim o našim i njihovim greškama. Tek kada javno budemo govorili o tome i sumiramo sve, moći ćemo da uspostavimo iskreno prijateljstvo”, uvjeren je Vučić.

Vučić je ukazao da ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot za nepune dvije nedjelje napušta Srbiju, I da mu je zahvalan na onome što je činio na popravljanju odnosa dvije zemlje, što je bio otvoren za razgovore, koji nisu, nerjetko, bili laki, jer im se nisu uvijek interesi poklapali, prije svega oko Kosova i Metohije.

Ne prihvatamo revizionizam istorije

Srbi su pružili ogromnu pomoć savezničkim pilotima u operaciji „Halijard”, podizali ustanke tokom Drugog svjetskog rata, a Srbija platila cijenu u borbi protiv fašizma, i zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, ni promjenu prošlosti u kojem bi napaćeni srpski narod bio proglašavan za agresora na ovim prostorima, poručio je danas predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je u obraćanju na obilježavanju 75. godišnjice operacije „Halijard” istakao da je prije 75 godina, bilo zabranjeno učiti o toj akciji, kao što je, kaže, bilo zabranjeno graditi autoputeve kroz centralnu i zapadnu Srbiju, što danas više nije slučaj.

Nismo, kaže, mogli da učimo i to da su američke trupe koje su išle u žestoki napad na njemačke snage u Rumuniji, gdje su bile najveće rafinerije, odakle su snabdjevane njemačke trupe i na Istočnom i na Centralnoevropskom frontu, žestokom silom i ogromnim vazduhoplovnim snagama išle da sruše nacističke snage.

Nemci su se strahovito snažno borili i naneli gubitke saveznicima, pa su mnogi od njih morali da iskaču iz aviona, oštećenim avionima sletali ovde na Galovića polje. Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovog kraja bio je ne samo spas za njih i njihove porodice, već i za jednu važnu operaciju 1944. godine”, rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da su Srbi od početka sukoba sa nacističkom armadom bili antifašistički orijentisani, ne kroz filozofske rasprave, već kroz žestok otpor partizanskih jedinica, ali i primere, poput operacije „Halijard”, kada se vojska u otadžbini 1944. žestoko suprotstavila fašističkom neprijatelju i pomogla savezničkim borcima.

Srbi su, podvukao je, podizali partizanske ustanke u Hrvatskoj, BiH i Srbiji i to je dokaz koliku je Srbija platila cenu u borbi protiv fašizma. Samo četiri naroda su u Drugom svetskom ratu, proporcionalno broju stanovnika, platila cenu veću od Srba, naglasio je predsjednik.

„Zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, nikada nećemo dozvoliti promenu prošlosti u kojem bi tako teško stradalni i napaćeni srpski narod bio proglašavan za fašističke sluge i za nekoga ko je bio agresor na ovim prostorima”, poručio je Vučić.

Sa ponosom ćemo da nosimo srpsko ime, dodao je. Srpski narod je možda i drugi po broju civila, koji su stradali, proporcionalno broju stanovnika, a stradali su jer su bili Srbi, naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je izrazio zahvalnost američkim prijateljima što su čuvali od zaborava „Halijard”, operaciju koja treba da bude zapamćena kao mjesto herojstva i važnosti u prijateljstvu srpskog i američkog naroda, prenosi Tanjug.

Skot: Devedesete nisu alfa i omega odnosa SAD i Srbije

Velika je greška smatrati da su 90-te alfa i omega odnosa Srbije i Sjedinjenih Država, ocijenio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

„I današnje obilježavanje 75. godišnjice od najveće operacije spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svjetskog rata, u Pranjanima, važan je znak da američko i srpsko savezništvo traju mnogo više godina, nego problemi i nerazumijevanje”, rekao je Skot u intervjuu za frankfurtske „Vesti”.

Upitan čija greška je što su se ta istorijska fakta do sada zanemarivala, kazao je da su obje strane krive za to, ali da je ponosan što smo ipak u prilici da radimo na tome da se sjećamo i tog događaja, ali i drugih činjenica koje nas povezuju i u Drugom svjetskom ratu, ali i kada smo bili saveznici u Prvom svjetskom ratu, baš kao i tokom perioda komunizma kada Amerika nije zaboravila narod sa ovih prostora i takođe ga je pomagala.

„Sve su to koraci u našoj istoriji i pravi primeri za sve one koji smatraju da su 1999. zapravo alfa i omega naših odnosa. To je velika greška”, rekao je američki diplomata.

„Prisetimo se samo neprijateljstva Nemačke i Francuske, pa su ove zemlje veoma brzo ušle zajedno u Evropsku zajednicu. Sličan primer možemo da izvučemo i iz odnosa SAD i Japana, ali i mnogih drugih zemalja u svetu. To treba da shvate i narodi sa Balkana i da više ne gledaju u prošlost, već isključivo u budućnost, rekao je on, prenosi Tanjug.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar