RS i matica

Vučić: Nema naroda koji poput našeg može da kaže da je za nekoliko godina ovoliko promenio sebe i zemlju

SVEČANOST POVODOM OTVARANJA POSLEDNJE DEONICE NA JUŽNOM KRAKU KORIDORA 10
  • Aleksandar VUČIĆ: „Kiptim od sreće, radosti i ponosa, za ovako nešto veliko, moćno i lepo, što nadilazi naše snove
  • Zoran ZAEV: Sada će seod Beograda do Skoplja stizati za 3,5 do 4 sata. To je istinska vrednost. Sa predsjednikom Srbije radiću na projektu zajedničkog upravljalja granicom na prelazu Preševo-Tabanovce
  • Zorana MIHAJLOVIĆ: „Da bismo danas mogli da prođemo ovuda, bio je potreban ogroman rad minera i alpinista koji su uklonili veliki deo ovog brda višeg od 110 metara, sa više od 100 miniranja i potrošenih 100 tona eksploziva. Odavde je uklonjeno više od 650.000 kubika kamena, odvezeno je čak 65.000 kamiona prepunih kamena, koje kad bismo poređali u kolonu, njen početak bi bio na Horgošu, a kraj u Preševu i još koji kilometar dalje

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Vladičinom Hanu, kod mosta Vrla, koji je osvijetljen u bojama srpske zastave, uz vatromet, svečano otvorio posljednju deonicu autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz našu Srbiju, u dužini od 26,3 kilometra u Grdeličkoj klisuri.

Vučić se obratio građanima i poručio da je Srbija uspjela da izgradi sve što generacije nisu mogle i da treba da budemo ponosni najljepšim mostom i autoputem koji Evropa ima, a koji će biti za našu djecu i budućnost.

Ovo jesmo mi i ovo jeste Srbija, nema lepše zemlje od naše Srbije, nema zemlje koju više volimo i nema ponosnije zemlje od Srbije i nema naroda koji poput našeg može da kaže da je uspeo toliko da izgradi i promeni sebe i svoju zemlju kao što smo mi uspeli u proteklih nekoliko godina“, naglasio je predsjednik Vučić, ne krijući radost:

Kiptim od sreće, radosti i ponosa, za ovako nešto veliko, moćno i lepo, što nadilazi naše snove“, kazao je predsjednik.

Prekidan skandiranjem građana koji su prisustvovali svečanosti, Aco, Srbine“, Vučić je rekao da ne bi vjerovao da mu je neko prije nekoliko godina rekao da će ovako lijepo da bude u Vladičinom Hanu.

Citirao je Ivu Andrića koji je pisao: Jedna velika građevina koja je dugovečna, korisna i lepa, ne menja samo izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima i duboke veze sa narodom koji se njom služi. Narod preko podviga svojih pojedinaca stvara građevinu na sliku i priliku svojih najdubiljih težlji i osobina, a te građevine polagano i stalno utiču na karakter naroda, jer nema slučajnih građevina izdvojenih iz društva i njegovog razvitka“.

U pravu je bio veliki pisac, rekao je Vučić, nisu svi kilometri auoputeva i svega što se gradi nešto što je slučajno.

Svečanosti otvaranja autoputa prisustvovao je veliki broj građana, članova Vlade Srbije, diplomatskog kora, predstavnika lokalnih samouprava i upravnih okruga, privrednika i drugih gostiju.

Prisustvovali su i predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Priređen je kulturno-umetnički program koji je počeo intoniranjem himne Srbije, a građani su mogli preko video bima da vide kako su se odvijali radovi na gradnji autoputa.

Zaev: Radujemo se uspješnim poduhvatima susjeda

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je večeras, na svečanosti otvaranja južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, da je to veličanstven poduhvat od značaja ne samo za Srbiju, već i za Sjevernu Makedoniju i čitav region.

Zahvalivši se što je pozvan da prisustvuje ovom značajnom događaju, Zaev je rekao da se Sjeverna Makedonija raduje uspješnim poduhvatima prijateljske Srbije i srpskog naroda, kao i svih ostalih susjeda.

Veličanstveno izgleda ovo rešenje, kada je stvarnost postalo savladavanje jedne od najtežih deonica. Sve čestitke za poduhvat. Kada se naporno i posvećeno radi, rezultati su nesumnjivi“, poručio je on.

Navodeći da će se sada od Beograda do Skoplja sada stizati za 3,5 do 4 sata, istakao je značaj povezivanja i komunikacije.

To je istinska vrednost, dodao je Zaev.

Rekao je i da će sa predsjednikom Srbije raditi na projektu zajedničkog upravljalja granicom na prelazu Preševo-Tabanovce.

Neka raste naše prijateljstvo, da budemo bliski i zajedno sarađujemo“, poručio je Zaev.

Mihajlovićeva: Završili smo najveći projekat – nema vojske koja ovde nije prolazila

Potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je puštanje cijelog južnog kraka Koridora 10 pobjeda graditelja koji su izgradili moderan auto-put na najtežem gradilištu u Evropi, ali i pobjeda Srbije, koja završava svoj najveći infrastrukturni projekat.

Danas Srbija treba da bude ponosna, i naši građevinari, koji su izgradili veličanstven auto-put na najlepšoj i najtežoj deonici u Evropi, ali i svi naši građani, jer za Srbiju nema važnijeg puta od Koridora 10. Uspeli smo da završimo najveći projekat u zemlji, koji se radio 30 godina i bez kojeg ni region ni Evropa nisu mogli biti u potpunosti saobraćajno povezani“, navela je ministarka.

Kako je rekla, završetkom Koridora 10 od Horgoša do Preševa otvorena je nova stranica i više, dodala je, ne gledamo unazad, već samo napred, ka novim projektima, ka povezivanju, bržem razvoju i boljem životu građana.

Obraćajući se na lokaciji Momin kamen predstavnicima izvođača, alpinistima koji su radili na izgradnji i novinarima, Mihajlovićeva je rekla da je u pitanju jedna od najljepših i najtežih tačaka na trasi kroz Grdeličku klisuru.

Da bismo danas mogli da prođemo ovuda, bio je potreban ogroman rad minera i alpinista koji su uklonili veliki deo ovog brda višeg od 110 metara, sa više od 100 miniranja i potrošenih 100 tona eksploziva. Odavde je uklonjeno više od 650.000 kubika kamena, odvezeno je čak 65.000 kamiona prepunih kamena, koje kad bismo poređali u kolonu, njen početak bi bio na Horgošu, a kraj u Preševu i još koji kilometar dalje“, rekla je Mihajlovićeva.

Nema vojske koja ovde nije prolazila, ovo je mesto velikih ljubavi i nesreća. Kamen na kojem stojimo danas nalazi se i na vojničkom groblju naših Solunaca na Zejtinliku. Nekad je na ovom mestu stajala stena, kamena statua devojke sa korpom, Mome, koja je zbog nesrećne ljubavi ovde i nastradala. Ona istorija koju danas pišemo i koja će ostati iza nas jeste priča o hrabrim i sposobnim graditeljima koji su kroz Momin kamen, koji su zvali i “zla dolina“ i “balkanska lepotica“, izgradili najmoderniji auto-put i na to treba da budemo ponosni“, rekla je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar