РС и матица

Вучић Србима КиМ: Не брините, Србија ће имати снаге да вас заштити

„АЛБАНЦИ И ЊИХОВИ АМЕРИЧКИ СПОНЗОРИ ХТЕЛИ СУ ДА ЗГАЗЕ СРБИЈУ – ДА СВЕ ВИШЕ НЕ ПОДИГНЕ“
  • „Од сваке злоупотребе њихове војске и уласка тамо где је забрањено, у складу са споразумом који је Србија склопила са НАТО, и без сагласности локалног становништва – уколико вас буду напали – Србија ће имати снаге да вас заштити“
  • „Све што су урадили Албанци – урадили су у супротности са нормама међународног јавног права и са сопственим највишим правним актом Уставом и показали, као и њихови заштитници и спонзори, да им није стало до поштовања права и правде него до провођења голе силе, напада на Србе и нескривеног напада на Србију“
  • Упозорио да Србију покушавају да сатјерају у ћошак, али да не могу да јој одузму слободу ни ваздух. Поручио им је да не учекују да ће Србија учествовати у сопственом уништавању
  • Захвалио се Москви, Пекингу, предсједнику Купра, Мађарској и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је створена атмосфера да је газити и рушити Србију добро.

Он је, у ванредном обраћању јавности, навео да се Србији пребацује то што је мирном, демократском политиком настојала да заштити своје државне и националне интересе.

Вучић је подсјетио да нам неријетко споља замјерају да смо се, наводно супротно дијалогу, залагали за повлачење признања такозваног независног Косова од појединих земаља које су га признале.

„Кажу, то није у духу дијалога и то не треба да се ради, а заборавили су да кажу да је – док смо водили дијалог – чак 19 земаља признало независност Косова, а онда им смета када 12 земаља повуче признање”, рекао је Вучић.

Приштини, каже, ни дан данас не пада на памет да изврши формирање Заједнице српских општина.

„Али, газити и рушити Србију је добро, јер Србија ваљда треба да учествује као ‘пиле које доноси главу на пањ’ и свако ту главу може да одсече, а чак није пожељни ни да покуашава да маше крилима”, примјетио је Вучић.

Изјавио је вечерас да је Београд водио дијалог, јер је желио компромис.

Навео је да је био на мети опште критике цјелокупне српске јавности, јер је предлагао оно што му се, каже, чинило да је сваком рационалном човјеку једино нормално и логично рјешење.

За оне који су се противили, каже, увијек је имао одговор – јесте ли ово жељели?

„То, да имате данас чување територијалног интегритета и суверенитета целог Косова? Па зато ћутите и данас се не изјашњавате. А били сте против тога да Срби имају своје територије и да Србија не изгуби све”, рекао је он.

Како је додао, излагао се ризику, личном и политичком, говорећи колико је потребан мир и компромис.

Поручио је да је данас сасвим јасно да Албанци и њихови спонзори ни једног тренутка нису жељели компромис, као и да иза свега што су радили стоје САД, Велика Британија, а по питању косовске војске и Њемачка.

„Ми смо том чињеницом разочарани, али то за нас није никаква новост”, подвукао је Вучић.

Изјавио је да су Албанци и њихови амерички спонзори имали само једну намјеру – да згазе Србију у политичком, вредносном смислу, тако да Србија не може да се подигне.

Он је подсјетио да је Србија од првог тренутка говорила, и када су уводили таксе, да је то суманута одлука, коју разуман човјек не може да донесе у 21. веку.

Говорили смо, каже, о владама и људима који не знају како функционише савремени свет, али су и тада имали подршку, иначе би били заустављени још после увођења такси од 10 одсто.

„Али, ишла су само саопштења, па још блажа саопштења”, приметио је предсједник Вучић и додао да су рачунали с тим да нико у Србији не смије да каже нешто.

„Када са мном разговарају, ћуте о томе, а када нисам присутан, свашта причају”, рекао је.

Није било довољно што су увели таксе, ћутали су, каже, о протестима Срба.

Амбасадори су говорили да они не треба да се пореде са жртвама нацистичког терора, рекао је Вучић.

„Србија се неће одрећи свог народа, своје тробојке, достојанства и поноса“

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас Србима са Косова да не брину и да ће Србија имати снаге да их заштити ако дође до злоупотребе косовске војске.

„Не брините. Сваки покушај напада на Србе, Србија ће имати снаге да вас заштити. Свака злоупотреба њихове војске и улаз тамо где је забрањен, у складу са споразумом који је Србија склопила са НАТО, и без сагласности локалног становништва и уколико вас буду напали, Србија ће имати снаге да вас заштити“, рекао је Вучић.

Он је рекао да се Србија неће одрећи ни свог народа ни своје „тробојке нити достојанства и поноса“.

„Ми назад више не можемо, немамо куд. Немојте да мислите да ћемо да прихватамо и сладострасно уживамо у сопственом уништењу“, рекао је он.

Војска Косова формирана на илегалан начин

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је „такозвана војска Косова“ формирана на илегалан и противправан начин.

„Све што су урадили Албанци – урадили су у супротности са нормама међународног јавног права и са сопственим највишим правним актом Уставом и показали, као и њихови заштитници и спонзори, да им није стало до поштовања права и правде него до провођења голе силе, напада на Србе и нескривеног напада на Србију“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да је Србија уложила огромне напоре да очува мир и компромис а да је данас сасвим јасно да ни Албанци ни њихови спонзори нису жељели мир.

Он је као косовске спонзоре означио САД, Велику Британију а по питању војске и Њемачку.

Србија упутила захјтев за хитну сједницу СБ УН

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија  упутила захтјев за хитно одржавање сједнице Савјета безбједности УН и очекује да, како је рекао, спонзори Приштине неће то спречавати.

Формирање војске Косова угрозило је мир на Балкану, рекао је Вучић на конференцији за новинаре наводећи да је спреман да лично учествује на сједници у Њујорку.

„Албаници и њихови спозори Американци су хтели да згазе Србију политички и вредносно јер смо се дрзнули да по питању Косова победимо“, рекао је Вучић вечерас помињући гласање у Интерполу.

„Питам на основу ког акта су одлучили да формирају војску Косова“, рекао је Вучић наводећи да добија одговор да је Косово суверена држава, али да нема акта на коме је то могуће учинити.

Упозорио је да Србију покушавају да сатјерају у ћошак, али да не могу да јој одузму ни слободу ни ваздух. Поручио им је да не учекују да ће Србија учествовати у сопственом уништавању.

Захвалио се Москви, Пекингу, председнику Купра и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу.

Вучић на непознатој локацији обишао јединице ВС и говорио им о њиховим задацима

ПРЕДСЈЕДНИК Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић је на непознатој локацији обишао јединице Војске Србије и говорио им о њиховим задацима.

Александар Вучић је, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, обишао припаднике ВС и са њима разговарао о постављеним задацима.

Вучић је ручао са припадницима ВС, а затим наставио да обилази припаднике Војске Србије.

Како је јуче најавило Министарство одбране, предсједник Вучић ће у наредна три дана обилазити јединице у Копненој зони безбједности и на простору југа Србије.

Предсједник је у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба, генерал-потпуковникa Милана Мојсиловића.

Како је најављено, обићи ће више јединица у Копненој зони безбедности, као и на простору југа Србије у зони одговорности 3. и 4. бригаде Војске Србије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар