Skupština RS

Dodik: Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta podvala je političkog Sarajeva

NA POSEBNOJ SJEDNICI NS RS UPOZORIO: NAPISANA JE DA UMANJI I PONIZI SRPSKE ŽRTVE
  • Milorad DODIK upitaopredstavnike SDS i PDP zašto jednostavno nije osuđena misa za Blajburg ako je zbog toga Rezolucija usvajana i ocijenio: „Vi ste patološki izdajnici Srba na nivou Bosne i Hercegovine… Jedna misa je dignuta na nivo BiH, a mogao se jednostavno pozvati kanton ili opština da se to zabrani
  • Predsjednik RS Željka CVIJANOVIĆ podržala inicijativu da NS RS donese zaključak da ostaje pri aktima koje je ranije usvojila. I upozorila: „Postoje različite verzije sporne  rezolucije. Ono što se pojavilo u Službenom glasniku i ono što je usvojeno nema veze jedno s drugim. Prvo se govori o poštovanju žrtava ustaškog režima, pa ste onda došli do poštovanja žrtava fašističkih režima i pokreta. Čemu razlike i ko je koga natjerao da se dođe do uopštene formulacije?“
  • Radovan VIŠKOVIĆ: Istorijska je činjenica da su Srbi podigli ustanak i da su bili vođe antifašističkog pokreta. Srpski narod je skupo platio zataškavanje zločina, a i do danas se pokušavaju minimizovati srpske žrtve
  • Nenad STEVANDIĆ: Bošnjački antifašizam danas može da postoji, ali nema istorijsko uporište. Bošnjaci u vrijeme Drugog svjetskog rata nisu ni postojali, a BiH je bila u sastavu NDH

MILORAD Dodik, član Predsjedništva BiH, ocijenio je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta podvala od strane političkog Sarajeva. Podvala plasirana sa ciljem da promoviše svoje pripremljene istine i da ponizi srpske žrtve.

Uvidom u Rezoluciju može se vidjeti da se ona otklanja od zločina, da se radi o dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu.

„I kada pročitate samo naslov vidite kolika je to podvala. To je isto ono što su komunisti pisali na spomenicima gdje je stradalo desetine hiljada Srba. Od tih komunističkih floskula se otišlo dalje i Rezolucija ima za cilj da omalovaži sva stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Dodik.

Ukazao je da se u tom dokumentu uopšte ne navodi genocid nad Srbima od strane NDH, te da je cilj da se upravo to stavi sa strane i da se kasnije o tome ne razgovara.

Takođe, naglasio je da se sada može očekivati, a to najavljuje i visoki predstavnik u BiH, da se otvori priča i traži usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

U Rezoluciji je neko namjerno izostavio i holokaust. Radi se o neznanju ili podvali i manipulaciji“, rekao je Dodik dodajući da je podvala i to što Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala kao ni Bošnjaci koji postoje tek od 1993. godine.

Dodik je istakao da Rezolucija treba da bude odbačena jer predstavlja pokušaj revizije istorije.

Kada je riječ o jasenovačkoj građi, Dodik je rekao da je urađen dobar posao prebacivanjem te građe u Muzej holokausta gdje je ona sređena, a na taj način je omogućeno i da se internacionalizuje.

Dodik je posebno naglasio da je sramno to što je i kapacitet Republike Srpske u Predstavničkom domu obezbijeđen glasom iz SDA.      

„Predlažem da se formira komisija Narodne skupštine RS sa zadatkom da ispita da li se svi dokumenti iz jasenovačke građe nalaze u Arhivu Republike Srpske“, rekao je Dodik ističući da nije izgubljen nijedan dokument iz te građe i da su na savremen način ti dokumenti kopirani i poslani u Arhiv Republike Srpske.

On je upitao predstavnike SDS i PDP zašto jednostavno nije osuđena misa za Blajburg ako je zbog toga Rezolucija usvajana?.

Vi ste patološki izdajnici Srba na nivou Bosne i Hercegovine“, rekao je Dodik ističući da je jedna obična misa dovedena na nivo BiH, a mogao se jednostavno pozvati kanton ili opština da se to zabrani.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je načinjena ozbiljna šteta Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer postoji tendencija da budu napisana neka nova stradanja.

Cvijanovićeva je istakla da se ta rezolucija odriče ozbiljnih akata usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da je time načinjena šteta.

„Akte koje je usvojila Narodna skupština pisali su ozbiljni autori, za razliku od Rezolucije, koju je pisao neznalica ili manipulant. Šteta je što se govori da će Rezolucija biti dostavljena Evropskom parlamentu, ali i zbog toga što se ne spominju Jevreji i Romi i što se Nezavisna Država Hrvatska (NDH) ne naziva pravim imenom. Postoji tendencija da se napišu neka nova stradanja da se ne bi pričalo o starim stradanjima“, naglasila je Cvijanovićeva.

„Mislim da bi za Srpsku bilo najbolje da vi odustanete (SDS, PDP) od ovoga što je usvojeno u jednom domu parlamenta BiH i da potvrdimo ono što su bili stavovi Narodne skupštine“, rekla je.

Prema njenim riječima, lider SDS-a Mirko Šarović je u poznatom maniru ponovo u Narodnoj skupštini mahao prstom gotovo prijeteći.

„Pri tome nije iskoristio 20 minuta za obraćanje i cijenim da nije imao šta da kaže, ali nije propustio da mene spomene“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne postoji originalna jasenovačka građa i ponovila da su se svi u Srpskoj ogradili od „blajburške mise“ u Sarajevu.

„Građu, koja je 1991. godine prenesena u Kozarsku Dubicu, a zatim 1998. u Arhiv Republike Srpske, čine fotokopije fotografija i dokumenata sakupljenih iz drugih arhiva i muzeja u bivšoj Jugoslaviji, što je 2001. godine utvrdila i anketna komisija Narodne skupštine Republike Srpske“, navela je Cvijanovićeva.

Komentarišući tvrdnju lidera PDP-a Branislava Borenovića da su lažirani podaci o broju žrtava, Cvijanovićeva je rekla da je Muzej Holokausta u Vašingtonu sastavni dio institucionalnog miljea SAD i da je Borenović iznio tešku optužbu na račun američke administracije.

„Predstavnici SDS i PDP su propustili priliku i da kažu da su sa onim koje spominju iz HDZ BiH četiri godine dijelili vlast na nivou BiH i da nikada nisu postavili pitanje zašto Dragan Čović ili neko drugi iz HDZ ide u Blajburg“, ukazala je predsjednik RS.

Podržala je inicijativu da Narodna skupština RS donese zaključak da ostaje pri aktima koje je ranije usvojila.

„Međutim, ima još jedna stvar, a to je čemu služe različite verzije rezolucije. Ono što se pojavilo u Službenom glasniku i ono što je usvojeno nema veze jedno s drugim. Prvo se govori o poštivanju žrtava ustaškog režima, pa ste onda došli da je to rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta. Čemu razlike i ko je koga natjerao da dođemo do uopštene formulacije?“, upitala je Cvijanovićeva.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je na posebnoj sjednici NS u Banjaluci, da nijedan logor nije spomenut u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, te da je tragično što se u BiH u današnje vrijeme služe mise za Blajburg.

„Istorijska je činjenica da su Srbi podigli ustanak i bili vođe antifašističkog pokreta“, rekao je Višković ističući da je srpski narod skupo platio cijenu zataškavanja zločina te da se danas pokušava da se minimizuju srpske žrtve.

Višković je pozvao NSRS da odbaci Rezoluciju jer je to ispravan put istine i pravde.    

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinje Srpske, rekao je da ne postoji političar iz Republike Srpske ni bilo ko u SPC ko nije bio protiv mise za Blajburg.

„O misi za Blajburg mogli su da odluče Kanton Sarajevo i Federacija BiH, a zašto je nisu zabranili?„, upitao je Stevandić, dodajući da bošnjački antifašizam danas može da postoji ali nema istorijsko uporište jer Bošnjaci tada nisu ni postojali, a BiH je bila u sastavu NDH“, rekao je Stevandić.

Takođe, naglasio je da niko nema pravo da baštini antifašizam više od Srba naglašavajući da je neprihvatljivo što se Jevreji i Romi ne spominju.

Kada je riječ o jasenovačkoj građi, Stevandić je rekao da je tada bio prvi put spreman da počini krivično djelo, odnosno da ukrade jasenovačku građu i sakrije je od Sfora koji je tada to tražio.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar