Странке

Чубриловић није више други човјек ДНС, али ће бити предсједник Народне скупштине РС

ОТКРИО ДА ЈЕ СМИЈЕЊЕН НА ПРИЈЕДЛОГ ПРЕДСЈЕДНИКА СТРАНКЕ МАРКА ПАВИЋА
  • Предсједник Републике Српске Милорад ДОДИК рекао да је изненађен смјеном Недељка Чубриловића са позиције замјеника предсједника ДНС, нагласивши да актуелни предсједник парламента Српске није учествовао у посљедњим смјенама кадрова ДНС
  • Оцијенио да је изузетно важно што ће постојати двотрећинска подршка Влади Републике Српске, чиме ће бити смањена партијска заштита директора и других кадрова: „Партије ће моћи да их предложе, али ће они морати да одговарају Влади и држави. Прошло је вријеме када су се многи крили иза партија, па ако га случајно дирнеш, нема коалиције“

ПРЕДСЈЕДНИШТВО ДНС на сједници, која је у току, смијенило је Недељка Чубриловића са мјеста замјеника предсједника  странке.

Извор бањалучких „Независних“ из врха странке, тврди да је још раније постојао план да се Чубриловић смијени са те позиције и да је одлучено да то иде преко Предсједништва странке, а не преко Главног одбора.

Чубриловић је истакао да је захтјев за његово разрјешење поднио предсједник странке Марко Павић.

„Предсједништво је већином гласова усвојило Павићев захтјев“, рекао је Чубриловић новинарима, који је напустио сједницу јер, како је рекао, није више члан Предсједништва.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је изненађен смјеном Недељка Чубриловића са позиције замјеника предсједника ДНС, нагласивши да актуелни предсједник парламента Српске није учествовао у посљедњим смјенама кадрова ДНС-а.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, изјавио је да је и јуче рекао лидеру ДНС-а Марку Павићу да ће Чубриловић остати предсједник Народне скупштине.

„Он је коректно радио са нама и нисмо имали посебне проблеме. Коректно је да то кажемо, као и да било ко од странака коалиције каже ко у СНСД-у угрожава коалициони потенцијал“, рекао је Додик новинарима.

Он је нагласио да Чубриловић завређује пажњу и да ће „СНСД то питање размотрити у наредном периоду“, те поновио да је СНСД сматрао у вези са смјенама ДНС-ових кадрова да они који нису допринијели коалицији не могу имати подршку.

Додик је рекао да је смјена Чубриловића унутарстраначка ствар ДНС-а и да СНСД нема намјеру да моделира, нити било шта чини у том погледу.

„Јуче смо на страначким састанцима са ДНС-ом неке ствари рекли и сматрамо да неки људи који су радили у ДНС, а идентификовали смо тројицу, нису били у функцији коалиционих договора. Говорили смо о томе да не можемо прихватити њихов капацитет у укупном моделирању наших односа“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је изузетно важно што ће постојати двотрећинска подршка Влади Републике Српске, чиме ће бити смањена партијска заштита директора и других кадрова.

„Партије ће их моћи предложити, али ће они морати да одговарају Влади и држави. Прошло је вријеме када су се многи крили иза партија, па ако га случајно дирнеш, нема коалиције. Сада је ова већина обећавајућа и она ће повећати степен одговорности. Може да буде било ко директор у јавном предузећу или министар, али ако не задовољи очекивања Владе и буде спроводио неку страначку или своју политику биће смијењен и неће бити с нама“, рекао је Додик.

Он је додао да неће бити уцјењивачког капацитета партија.

Према његовим ријечима, владајућа коалиција може комотно ући у формирање скупштинске већине и руководства, и након конститутивне сједнице биће предложен нови мандатар.

Додик је рекао да ће Влада бити брзо формирана и да ће Српска већ у трећој седмици децембра имати усвојен буџет и остале мјере.

„Српска је најсређенија у БиХ и једина самоодржива, институционално, економски, политички и свакако. Ми ћемо утврђивати политике, а странке ће давати људе који мисле да могу да их изврше. Ти кадрови ће бити под паском Владе и других који ће управљати. Ако неко не задовољи у првих три мјесеца и не спроведе договорене мјере – неће имати ни моју заштиту. Српска има доста способних људи“, поновио је Додик.

Он је истакао да је СНСД јасно рекао да не жели ПДП у већини „јер су они улози извршавања налога са стране“.

„Гдје је сада Младен Иванић, позовите Лондон, можда је тамо“, рекао је Додик.

Он је истакао да је задовољан што је СНСД појачан са два посланика из Добоја из групе Обрена Петровића, који су изашли из СДС-а.

„Када је ријеч о заједничком кандидату за градоначелника Добоја, то ће бити неко ко је општеприхваћен и на фону заједничке политике коју ћемо утврдити“, закључио је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар