Video Svijet

Azerbejdžan gubi u bici za Karabah iako na oružje troši više od godišnjeg budžeta Jermenije

BAKU U NAPAD POSLAO SVOJ ELITNI KORPUS, ALI SE NA POKUŠAJU BLIC-KRIGA OKLIZNUO
  • Vrh koplja azerbejdžanskog napada bio je usmjeren ka gradu Fizuli. Glavna uloga je bila povjerena elitnom korpusu azerbejdžanske armije sastavljenom od pet brigada sa više od 20 hiljada ljudi. Naoružan je bio tenkovima, samohodnom i vučenom artiljerijom, višecjevnim raketnim bacačima, izviđačkim i udarnim dronovima
  • Pojavile su se tvrdnje da je neuspjeh Bakua  povezan sa izdajom jednog generala Generalštaba Azerbejdžana preko kojeg je `procurio` plan napada.  To je navodno dalo vremena Jermenima da postave moćna minska polja na svim pravcima budućeg napada, pa je veliki broj tenkova sa oštećenim gusjenicama postao laka meta jermenskih protivtenkovskih raketa i artiljerije
  • Azerbejdžan ima 785 tenkova (od toga, 200 T-90S) protiv 320 jermenskih (uglavnom T-72 i T-55). Odnos u borbenim vozilima pješadije je takođe u prilog Azerbejdžana – 2800:750. Slično je i sa artiljerijom – 774 oruđa protiv 238, a i sa modernim „kaćušama“ – 450:70. Jerevan je nedavno nabavio četiri moderna ruska lovca Su-30SM koji su njegova jedina prednost u avijaciji

BLIC-krig Azerbejdžana protiv Karabaha nije prošao iako ta zemlja, bogata naftom, posljednjih godina na naoružanje troši više od cejlokupnog državnog budžeta Jermenije.

Azerbejdžanska vojska prešla je u napad sutradan po završetku strateških komandno-štabnih manevara oružanih snaga Rusije „Kavkaz-2020“, koji su djelimično izvedeni na teritoriji Jermenije (uz učešće pripadnika 102. ruske vojne baze u Gimriju).

Vrh koplja azerbejdžanskog napada bio je usmjeren u pravcu grada Fizuli. Glavna uloga je bila povjerena elitnom korpusu azerbejdžanske armije sastavljenom od pet brigada sa više od 20 hiljada ljudi.

Naoružan je bio tenkovima, samohodnom i vučenom artiljerijom, višecjevnim raketnim bacačima, izviđačkim i udarnim dronovima.

Međutim, plavo-crveno-zelena zastava sa polumjesecom i osmokrakom zvijezdom (zastava Republike Azerbejdžan) nije podignuta nad Fuzulijem!

Azerbejdžanski korpus je brzo vraćen na polazne položaje.

I jermenske i azerbejdžanske snage koriste višecjevne raketne bacače „Grad“ i „Smerč sovjetske i ruske proizvodnje.

Pojavile su se tvrdnje da je neuspjeh Bakua u napadu na Karabah navodno povezan sa izdajom jednog generala Generalštaba Azerbejdžana preko kojeg je `procurio` plan napada.  To je navodno dalo vremena Jermenima da postave moćna minska polja na svim pravcima budućeg napada, što je onesposobilo veliki broj tenkova koje su Azerbejdžanci ubacili u napad.

Ti tenkovi su se sa oštećenim gusjenicama `zaglavljivali` u minskim poljima i postajali laka meta jermenskih protivtenkovskih raketa i artiljerije.

Hoće li Baku odustati?

Azerbejdžanska vojska je brojnija, ima više od 130 hiljada vojnika, protiv 45 hiljada u armiji Jermenije. Odnos u stanovništvu je dest miliona nasrpam tri miliona.

Azerbejdžan može da `u prvom naletu` mobiliše 850 hiljada vojnih obveznika naspram 200 hiljada na strani Jermenije.

Azerbejdžan ima 785 (od toga, 200 T-90S) protiv 320 jermenskih (uglavnom T-72 i T-55).

Odnos u borbenim vozilima pješadije je takođe u prilog Azerbejdžana – 2800:750.

Slično je i sa artiljerijom – 774 oruđa protiv 238, a i sa modernim „kaćišama“ – 450:70.

Jerevan je nedavno nabavio četiri moderna ruska lovca Su-30SM koji su njegova jedina prednost u avijaciji.

PVO Jermenije uključuje raketne sisteme S-300V, Tor-M2KM, komplekse Buk-M2, S-125 Neva, Krug, Kub i druge, uključujući prenosne protivavionske raketne sisteme „Verba“, „Igla“, „Strijela-2“. I, ovo je jedini adut Jerevana i nadmoć nad Azerbejdžanom.

Baku raspolaže i izraelskim raketnim sistemima PVO „Barak-8“, kao i bjeloruskim kompleksima T38 „Stilet“ i izraelskim Soider SR.

Sistemi PVO raspoređeni u ruskim vojnim bazama u Gjumriju i avio-bazi Erebuni kod Jerevana u stanju su da kontrolišu cio vazdušni prostor nad Karabahom.

General-potpukovnik Anatolij Hruljev, bivši komandant 58. ruske armije koja je učestvovala u petodnevnom ratu sa Gruzijom u avgustu 2008. godine, izjavio je:

„Nije uvijek presudna prednost u naoružanju. Često su važniji motivacija osoblja i komandovanja, odlučnost u akcijama, jasna organizacija i razumijevanje krajnjeg cilja. U ovoj situaciji, naizgled slabija jermenska vojska ima prednost ne samo kao strana koja se brani, već i kao homogenija i usredsređena na odbijanje napada. Ona ima za cilj da zaštiti teritoriju i u tome lokalno stanovništvo aktivno podržava vojsku.

Alijev: Uslov je da se armija Jermenije povuče iz Karabaha

„AKO se oružane snage Jermenije povuku iz Karabaha, borbe u regionu će prestati – izjavio Ilham Alijev tokom posjete ranjenicima.

Predsednik Azerbejdžana pritom je dodatno zatražio:

„Jermenija mora odustati od svoje okupacione politike. Umjesto toga, premijer Jermenije nam postavlja uslove, čak sedam uslova. Mi odbacujemo te uslove!“

Alijev rekao i da se Baku uzdao u pregovore o Karabahu, ali da nisu dali rezultate:

„Ohrabreni smo da pregovaramo, dobijali smo i signale: budite strpljivi i problem će biti riješen. Zato sam još ranije upozorio – ako pregovori ne uspeju, Azerbejdžan će pitanje Karabaha rešiti vojnim sredstvima. Naš cilj je pravedan: želimo da povratimo svoj teritorijalni integritet“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/azerbejdzan-bacio-elitni-korpus-na-karabah-ali-se-na-pokusaju-blic-kriga-okliznuo

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar