Svijet

Borel: BiH može da računa na 7 miliona evra hitne pomoći EU i još 74 miliona za oporavak

SRBIJA TREBA DA DOBIJE 15 PLUS 78 MILIONA, CRNA GORA 3+50 MILIONA, A KOSOVO* 5+63 MILIONA
  • Šef diplomatije EU Žosep BOREL:  Zapadni Balkan može da računa na solidarnost Evropske unije ne samo u kriznim vremenima

ŠEF diplomatije Evropske unije Žosep Borel ocjenjuje da u vrijeme borbe sa ”krizom bez presedana” kakva je pandemija virusa korona EU ne zaboravlja na građane sa zapadnog Balkana.

Borel u svom blogu piše da EU u borbi protiv krize Kovida-19 i njenih posljedica ”mora da pokaže šta stvarno znači evropska i globalna solidarnost”.

– Solidarnost ne može biti smo riječ koja ne podrazumijeva i obavezu – kaže Borel.

Napominjući da EU u trenucima odgovora na krizu “ne zaboravalja i građane sa Zapadnog Balkana”, Žosep Borel podsjeća da je Unija objavila paket fiskalne pomoći zemljama regiona u visini od 38 miliona evra ”hitne pomoći” za nabavku medicinske opreme, njen transport i trenutne potrebe građana.

– Dodatno, EU će preusmjeriti 374 miliona evra za socijalni i ekonomski oporavak regiona kada se kriza okonča, a kako bi se sačuvala radna mjesta, preduzeća, socijalna davanja i nastavio život ljudi nakon pandemije – navodi Borel.

U odnosu na ostale partnere sa Zapadnog Balkana, EU je ka Srbiji usmjerila najvišu sumu kako trenutne pomoći (15 miliona evra) tako i naknadnog ”paketa za oporavak” ( 78 miliona evra).

Za hitne potrebe borbe protiv virusa korona BiH je od EU dobila sedam miliona evra, Albanija četiri miliona evra, Crna Gora tri miliona evra, Sjeverna Makedonija četiri miliona evra i Kosovo pet miliona evra.

Kada je u pitanju socijalno ekonomski oporavak BiH može da računa na 74 miliona evra EU pomoći, Albanija na sedam miliona pomoći, Crna Gora na 50 miliona evra, Sjeverna Makedonija na 62 miliona evra i Kosovo na 63 miliona evra.

– Zapadni Balkan može da računa na solidarnost EU i to ne samo u kriznim vremenima – naglašava Borel.

Šef diplomatije EU podsjeća da je EU glavni donator, investitor i trgovinski partner Zapadnog Balkana, a da je od 2014. godine do danas pomogla građane regiona sa donacijama u visini od 1 milijarde evra.

– Vrijeme je budemo ozbiljni u solidarnosti i saradnji. Moramo da radimo zajedno, pomažući jedni druge, jer niko ne može sam da izađe na kraj sa trenutnom situacijom – zaključuje Borel.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar