Odabrano Svijet

Demokrate zatražile od Pensa da Kongresu SAD dostavi „Trampove ukrajinske dokumente“

PREDSEDNIK SAD KONTRIRAO SAHTEVOM DA PREDSTAVNIČKI DOM GLASA O PROCEDURI IMPIČMENTA

Majk Pens i Donald Tramp

  • Pravnicima Bele kuće dao još zadatak da prouče i predlože da li administracija treba da se potčini zahtevima Predstavničkog doma – u okvirima impičment-istrage – ili da te zahteve ignoriše. U obraćanju novinarima ispred Bele kuće, rekao je:„To treba da reše naši pravnici. A oni govore da nikada nisu videli ništa nečasnije i nepravednije. Moje je mišljenje: nepravednije nego prema bilo kome drugom“
  • Objavio da od Kine neće tražiti da povede istragu protiv Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera

POJAVILA se nova `tačka ključanja` u američkom političkom građanskom ratu novog tipa.

Demokrate – koje u Predstavničkom (donjem) domu Kongresa imaju većinu od 18 glasova – zatražile su od potpredsednika SAD Majka Pensa da kongresmenima dostavi „ukrajinske dokumente“.

Pritom su se pozvali na „započetu proceduru impičmenta“ šefa države Donalda Trampa. I odredili mu krajnji rok: do 15. oktobra 2019-te.

Pens demokratama još nije odgovorio, a Tramp – indirektno jeste.

Izjavio je da je pravnicima Bele kuće poverio da „opovrgnu opružbe da je vršio pritisak na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog“.

Otkrio je da im je dao još jedan zadatak: da prouče i predlože da li da se administracija potčini zahtevima Predstavničkog doma – u okvirima impičment-istrage – ili da te zahteve ignoriše.

U obraćanju novinarima ispred Bele kuće, rekao je:

„To treba da reše naši pravnici. A oni govore da nikada nisu videli ništa nečasnije i nepravednije. Moje je mišljenje: nepravednije nego prema bilo kome drugom. Ja sam predsednik države već bezmalo tri godine i ja kroz sve ovo prolazim te tri i po godine. To je praktično postalo deo mog svakodnevnog života“.

Tramp je dodao da će Bela kuća spikeru Predstavničkog doma – Nensi Pelosi – uputiti pismo sa zahtevom da se u tom domu glasa o proceduri impičmenta.

Njemu je to glasanje potrebno da bi znao ko od demokrata eventualno ne podržava impičment. A republikancima bi dalo priliku da se bolje pripreme za impičment-istragu i uticanje na njen ishod.

Tramp je pre dva dana rekao da očekuje da Kina povede istragu protiv Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. Sada, međutim, naglašava da zakeučivanje novog trgovinskog sporazuma sa Kinom neće time uslovljavati. Još je dodao:

„Zaključiću sa Kinom sporazum koji neće imati nikakve veze sa politikom, pogotovo sa Bajdenom. A zašto bih to činio. Ja uopšte ne smatram da on ima šanse da postane predsednički kandidat Demokratske partije“.

http://fakti.org/alter-america/demokrate-zatrazile-od-pensa-da-kongresu-sad-dostavi-trampove-ukrajinske-dokumente

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar