Свијет

Ердоган: Макрон је аматер, он је у стању мождане смрти, а не НАТО

ЈЕЛИСЕЈСКА ПАЛАТА: ТО ЈЕ ВРИЈЕЂАЊЕ, АМБАСАДОР ТУРСКЕ ЋЕ МОРАТИ ДА ТО ОБЈАСНИ
  • Предсједнику Француске поручио: „Прво испитај сопствену мождану смрт. Такве изјаве служе онима који су, као ти, у стању мождане смрти
  • Када треба да се разгласи нешто, ти знаш то добро да урадиш. Али, кад треба да платиш НАТО новац који му дугујеш то је нешто друго

ТУРСКИ предсједник Реџеп Тајип Ердоган оштро је критиковао свог француског колегу Емануела Макрона поручивши му да је он у стању „мождане смрти“, користећи израз који је француски предсједник употребио да опише НАТО.

„Обраћам се из Турске француском предсједнику Емануелу Макрону, и поновићу НАТО-у. Прво испитај сопствену мождану смрт. Такве изјаве служе онима који су, као ти, у стању мождане смрти“,  рекао је Ердоган у Истанбулу.

Ердоганове изјаве услиједиле су послије јучерашње критике коју је Макрон упутио Турској због офанзиве прошлог мјесеца у Сирији против курдских милиција које подржавају западне земље.

Ердоганове изјаве појачавају напетост између Турске и НАТО, чији је Анкара члан, уочи важног самита Алијансе у Лондону идуће недјеље. Уочи самита најављен је и састанак Ердогана, Макрона, њемачке канцеларке Ангеле Меркел и британског премијера Бориса Џонсона о Сирији.

Анкара је прошлог мјесеца извршила офанзиву на сјевероистоку Сирије а на мети су јој курдски борци које Турска сматра терористима.

Западне земље критиковале су ту операцију и Макрон је рекао у интервјуу за британски лист Економист почетком новембра да је та једнострана офанзива дио симптома који указују да је НАТО у стању мождане смрти.

Ердоган је рекао да је Макрон још аматер и да нико не обраћа пажњу на њега, и да треба то да исправи.

„Када треба да се разгласи нешто, ти знаш то добро да урадиш. Али, кад треба да платиш НАТО-у новац који му дугујеш то је нешто друго“, рекао је Ердоган.

Он је рекао да је Макрон толико неискусан да не зна шта је борба против тероризма, и да су зато Жути прслуци запосјели Француску.

„Гестикулирај колико хоћеш на крају ћеш увидјети основаност наше борбе против тероризма“, рекао је Ердоган.

Јелисејска палата: Турски амбасадор биће позван на разговор

Амбасадор Турске у Француској биће позван на разговор како би објаснио изјаву Реџепа Тајипа Ердогана који је оцијенио даје  његов француски колега Емануел Макрон „у стању мождане смрти“, саопштила је данас Јелисејска палата.

„То није изјава, то је вријеђање. Амбасадор ће бити позван у Министарство иностраних послова да то објасни“, навео је Макронов кабинет.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар