Video Svijet

Izrael gađao „iranske ciljeve“ u Siriji sa 70 raketa, sirijska PVO polovinu oborila

KORISTIO 60 RAKETA VAZDUH-ZEMLJA I VIŠE OD DESET ZEMLJA-ZEMLJA
  • Portparol izraelskog generalštaba Jonatan KONRIKUS saopštio da se radilo o jednoj od najvećih vazdušnih operacija njegove zemlje, odnosno – najvećoj protiv iranskih ciljeva. I dodao: „Naš primarni zadatak je bio da nanaesemo dugoročnu štetu iranskom vojnom potencijalu u Siriji“
  • Iran tvrdi da nije napao Golansku visoravan i da nema vojne baze u Siriji, a da je uzvratni raketni napad – po položajima izraelske armije – izvela Sirija (video)

MINISTARSTVO odbrane Rusije saopštilo je da je Izrael svoj noćašnji napad na Siriju izveo sa 28 aviona F-15 i F-16, koji su ispalili oko 60 raketa vazduh-zemlja.

Preciziralo je da još više od 10 raketa zemlja-zemlja.

Ruski vojni vrh tvrdi da je više od polovine svih raketa sirijska PVO uspjela da obori.

Napad je trajao od 1:45 do 3:45, a izveden je uz objašnjenje da su izraelske pozicije na Golanskoj visoravni tukle iranske snage koje se nalaze na teritoriji Sirije.

Meta izraelskih aviona i raketnih jeedinica bili su položaji iranskih snaga, ali i sirijska PVO oko Damaska i na jugu Sirije.

Tel Aviv je objavio da je atakovao „iransku bazu kod Damaska“, a njegov ministar odbrane – Avigdor Liberman – izjavio je da je pogođena bezmalo sva gađana iranska vojna infrastuktura“ i dodao da je to bio „odgovor na raketne napade sa tih položaja na Golansku visoravan“.

Portparol izraelskog generalštaba Jonatan Konrikus saopštio je da se radilo o jednoj od najvećih vazdušnih operacija njegove zemlje. A sasvim sigurno: najvećoj „protiv iranskih ciljeva“.

Podataka o razaranjima, nanijetoj šteti i žrtavama zasad nema, a Konrikus je naveo: „Naš primarni zadatak je bio da nanaesemo dugoročnu štetu iranskom vojnom potencijalu u Siriji“.

Izraelski mediji su objavili kartu sa „35 bombardovanih tačaka“ na teritoriji Sirije“.

Iran je saopštio da nije imao nikakve veze sa „raketnim udarom po Izraelu“:

„Raketna paljba sa teritorije Sirije bila je reagovanje sirijske armije na izraelsku agresiju. U Siriji nema iranskih vojnih baza. Izrael laže. Kontraudar je izvela Sirija posle napada sa strane Izraela. Tel Aviv mora shvatiti da se situacija promijenila i da njegova agresija neće ostati bez odgovora“ – izjavio je Hasan Bejgi, zamenik predsjednika komiteta iranskog parlamenta za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku.

Tel Aviv je, inače, saopštio da je unaprijed obavijestio ruski vojni vrh o raketnom napadu „sa strane Iranskih snaga u Siriji“ sa ispaljivanjem 20 raketa.

Potom je dodao da je nekoliko raketa bilo oboreno, a da su ostale pale na nenastanjeni deo visoravni.

Sirijska armija je pozicije izraelske armije na Golanskoj visoravni gađala višecevnim raketnim bacačima.

Golan, sirijsku stratešku visoravan, osvojio je Izrael 1967. godine i anektirao je 1981. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar