Svijet

Kronen zeitung: Za proboj iz BiH u EU spremno 20.000 mladih migranata naoružanih noževima

LIST NE OSPORAVA TVRDNJU SARAJEVA DA U BiH IMA SAMO 10.000 MIGRANATA, TVRDI DA ĆE IH BITI 50.000
  • Bečki list prenosi, zapravo, tvrdnju Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i navod da su to migranati, među kojima skoro da nema žena, jer 95 odsto grupe čine mladići marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog porijekla

OKO 20.000 migranata sa skrivenim hladnim oružjem spremno je da uđe u Evropsku uniju iz BiH, preko graničnog prelaza Maljevac kod Velike Kladuše, objavio je austrijski dnevni list Kronen zeitung, pozivavši se na neimenovane izvore u austrijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ta grupa migranata, u kojoj skoro da nema žena, sastoji se od 95 odsto mladića marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog porijekla, za razliku od prethodnih migrantskih talasa koji su sastojali mahom od izbjeglica iz Sirije.

Ono što najviše brine austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova jeste to što su faktički svi naoružani noževima.

Medijske kuće već su objavile da je graničnog službenika napao nožem naoružani migrant.

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije, međutim, zabrinuto, s obzirom da migranti nastavljaju put na sjever Evrope.

„Migranti žele da se domognu Njemačke ili skandinavskih zemalja. Austrija za njih trenutno nije najbolja opcija“, rekao je isti neimenovani izvor bečkom listu.

Kronen zeitung navodi da su ti migranti već bili kod Maljevca probili kordon bh-granične policije i krenuli u Hrvatsku, ali ih je dočekala jedna njena specijalna jedinica sa postavljenim zaprekama.

U sukobu koji je usledio bilo je povređeno šest migranata i pet policajaca.

List prenosi tvrdnju vlasti u Sarajevu da se u BiH nalazi samo 10.000 migranata. Dakle: upola manje nego što tvrdi da se sprema za „proboj u Evropu“ kod Kladuše.

Kronen zeitung ne dovodi u pitanje brojku zvaničnog Sarajeva, ali navodi da eksperti procenjuju da će se u BiH do kraja 2018-te naći više od 50.000 migranata i izbjeglica.

Rastuća kriza na bh-hrvatskoj granici dolazi samo mjesec dana uoči konferencije koju u Maroku organizuju UN i gdje bi trebalo da bude usvojen Globalni ugovor za bezbjedne, i regulisane migracije.

Ovaj ugovor UN opisuju kao okvir za maksimiziranje prednosti i minimiziranje rizika od migracija.

Uprkos navedenom cilju sporazuma, neke zemlje, među kojima su SAD, Mađarska, Hrvatska i Mađarska, odustale su od potpisivanja ugovora, dok nekoliko drugih zemalja još uvijek procenjuje situaciju.

Prošlog mjeseca austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je koncept tog ugovora i izrazio bojazan kako će – ako bude usvojen – negativno uticati na suverenitet država.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar