Odabrano Svijet

Makron povodom Sjevernog toka-2 stao na stranu Sjedinjenih Država jer se boji jačanja Njemačke

SIMBOL UDALJAVANJA PARIZA OD BERLINA - FRANCUSKI LIDER NE DOLAZI NA MINHENSKI FORUM
  • Jeslisejska palata je „propuštanje Minhena“ objasnila Makronovim obavezama u zemlji, ali uticajni nemački list Suddeutsche Zeitung navodi ocenu jednog „poverljivog čoveka“ francuskog lidera da je to plod i simbol „postepenog međusobnog udaljavanja ključnih saveznika unutar EU“
  • Angela Merkel je i Makronu i Amerikancima poručila iz Bratislave gde se srela sa premijerima Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke:„Hoćemo li zavisiti od Rusije? Sigurno nećemo ako se budemo bavili širenjem kanala snabdevanja gasom. U svakom slučaju, ni Nemačka ne želi da mi potpuno zavisimo od Rusije. Zato ćemo graditi terminale za prihvat tečnog gasa. Uostalom, Rusija je i u vreme Hladnog rata bila pouzdan snabdevač Evrope gasom, a to će sigurno biti i u budućnosti“

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron neočekivno je otkazao svoje već najavljeno učešće u radu Minhenske konferencije o bezbednosti koja će trajati od 15. do 17. februara.

Uticajni nemački list Suddeutsche Zeitung objavio je – poszvavši se na „sopstvene izvore“ – da se radi o Makronovom demaršu zbog razilaženja sa Angelom Merkel povodom gasovoda Severni tok-2.

Ničeg sličnog prethodnih godina između Pariza i Berlina nije bilo. A otkazivanje je za Merkelovu utoliko neprijatenije što je pred učesnicima konferencije trebalo da 16. februara nastupi zajedno sa Makronom.

Jeslisejska palata je „propuštanje Minhena“ objasnila Makronovim obavezama u zemlji, ali isti nemački list navodi ocenu jednog „poverljivog čoveka“ francuskog lidera da je to plod „postepenog međusobnog udaljavanja ključnih saveznika unutar EU“ i simbol tog udaljavanja.

Suddeutsche Zeitung prenosi da je Berlin tek 7. februara saznao da će Francuska glasati za izmene u Gasnoj direktivi EU koje su sračunate na zaustavljanje gradnje za Nemačku strateški važnog magistralnog gasovoda Severni tok-2.

Pariz time staje na stranu protivnika Nemačke povodom tog gasovoda.

Makron se okrenuo protiv Berlina iz konkurentskih razloga. jasno mu je da bi severni tok-2 nemačku učinio još dominantnijom zemljom unutar Unije.

Ustajanje protiv Severnog toka-2 mnogo je značajnije od Makronovog nedolaska u Minhen.

Sve je – što je posebno indikativno – usledilo samo koji dan nakon što su dve zemlje potpisale Ahenski sporazum kojim su se obavezale na tesnu saradnju „u svim ključnim oblastima“.

Minhenska konferencija je „bezbednosni Davos“, a ove godine će je otvoriti ministri odbrane Nem,ačke i Velike Britanije- Ursula fon der lajen i Gevin Vilijamson.

Prisustvovaće joj, pored ostalih, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U ovom svetlu dodatno je dobila na težini izjava Angele Merkel – upućena i Makronu i Sjedinjenim Državama i njihovim evropskim saveznicima i satelitima –  da Severni tok-2 neće povećati zavisnost njene zemlje ni od ruskog gasa ni od Moskve.

Nastupivši u Bratislavi posle razgovora sa premijerima Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke, nemačka kancelarka je rekla:

„Hoćemo li zavisiti od Rusije? Sigurno nećemo ako se budemo bavili širenjem kanala snabdevanja gasom. U svakom slučaju, ni Nemačka ne želi da mi potpuno zavisimo od Rusije. Zato ćemo graditi terminale za prihvat tečnog gasa.“

Merkelova je ponovila da Berlin smatra neophodnim očuvanje tranzita ruskog gasa na Zapad preko Ukrajine i podsetila:

„Rusija je i u vreme Hladnog rata bila pouzdan snabdevač Evrope gasom, a to će sigurno biti i u budućnosti“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-povodom-severnog-toka-2-stao-na-stranu-sjedinjenih-drzava-jer-se-boji-jacanja-nemacke

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar